Inwoners van Baarn kunnen al in een vroeg stadium meepraten over belangrijke beslissingen van de gemeente en hebben daadwerkelijk invloed: beginspraak. De inwoners worden betrokken bij grote en kleine veranderingen in hun woonomgeving en altijd op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen, online en via huis-aan-huis-kranten. De gemeente ontwikkelt nieuwe idee├źn samen met inwoners.

We gaan experimenteren met verschillende manieren van inspraak, om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten doen. GroenLinks wil een echte inwonertop (G1000), waar inwoners zelf de regie hebben.

Er is meer bekendheid nodig voor het burgerinitiatief, waarmee de inwoners van Baarn de mogelijkheid hebben om punten op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Hoe klein of groot de onderwerpen ook zijn: als er in een buurt, wijk of de hele gemeente behoefte is aan het bespreken van een bepaald thema, dan moet men de kans krijgen dit bij de gemeenteraad op de agenda te zetten. Natuurlijk blijven ook de bestaande mogelijkheden, zoals het schrijven van een brief aan de gemeenteraad of het inspreken tijdens een raadsvergadering.