Wij zijn trots op ons lokale culturele erfgoed en zorgen daar goed voor. Bij een open samenleving hoort ook een bruisend cultureel aanbod. Kunst stelt vragen bij wat we dachten zeker te weten. Kunst verbeeldt werelden die er niet zijn. Kunst verrijkt ons leven en geeft glans aan ons bestaan. Maar kunst kan ook bijdragen aan ontspanning, ontmoeting en zelfontplooiing.

Leegstaande panden worden beschikbaar gesteld als atelier- of repetitieruimte. De gemeente zorgt voor tijdelijke ruimtes, bijvoorbeeld in gemeentelijke panden in anti-kraakbeheer of, in overleg met de eigenaren, in leegstaande winkelpanden. Zo kunnen kunstenaars exposeren in winkeletalages. Ook in de opzet van de nieuwe Speeldoos wordt ruimte voor kunstenaars gecreƫerd.

GroenLinks vindt het belangrijk dat kinderen al jong toegang hebben tot cultuur - onafhankelijk van het inkomen van hun ouders. De gemeente stimuleert scholen om jongeren enthousiast te maken voor kunst en cultuur. We bevorderen actieve kunstbeoefening door een goede afstemming met kunsteducatie. De uitbreiding van het project 'High5', dat tot nu toe beperkt was tot sport, met kunst en cultuur juichen wij toe.

Cultuur is voor iedereen: onze gemeente participeert in het Jeugdcultuurfonds dat kinderen uit armere gezinnen in staat stelt om bijvoorbeeld dans-, theater- of muzieklessen te nemen.

Amateurkunst is belangrijk: het is niet alleen leuk, maar brengt mensen in contact met elkaar en met professionele kunst. Door kunsteducatie en amateurkunst goed op elkaar af te stemmen wordt de drempel verlaagd om ook in de vrije tijd iets met kunst te doen.