Het ondernemersplatform ‘Nederland Circulair!’ heeft de week van maandag 14 t/m vrijdag 18 januari uitgeroepen tot de ‘Week van de Circulaire Economie’. Wat is circulaire economie?
In onze huidige economische systeem wordt meestal ‘lineair’ geproduceerd: van grondstof naar product naar afval. Dingen die versleten zijn, of waar we op uitgekeken zijn, worden weggegooid. Als producten na gebruik al worden hergebruikt of gerecycled, dan worden ze vaak verwerkt tot materialen die minder waard zijn en niet geschikt voor dezelfde toepassing als het oorspronkelijke product. In een circulaire economie daarentegen bestaat geen afval. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten wordt al rekening gehouden met het feit dat dingen kunnen slijten of kapot gaan en dus gerepareerd moeten kunnen worden. Verpakkingen kunnen eindeloos hergebruikt worden. En als iemand iets niet meer nodig heeft is er waarschijnlijk wel een ander te vinden die daar nog plezier van kan hebben.Voor ‘weggooi’-spullen is dus geen plaats in de circulaire economie, maar des te meer ruimte is er voor kringloopwinkels, fietsenmakers, schoenmakers, kleermakers, repair café’s, etc.
Als consument kunnen we allemaal meebepalen of onze economie lineair blijft of circulair wordt. Ruim een jaar geleden ben ik een experiment gestart om mijn eigen invloed als consument eens te onderzoeken. Ik was benieuwd of het mogelijk zou zijn om zo weinig restafval te produceren dat ik mijn grijze restafvalbak (inhoud 120 liter) een jaar lang niet aan de straat zou hoeven zetten. Mijn restafval bestond tot dan toe voor een groot deel uit verpakkingen van voedingsmiddelen. Daarom besloot ik om voortaan uitsluitend eten te kopen in een verpakking die gerecycled en dus in de ‘PMD’ bak of papierbak gegooid kan worden. Ik dacht dat ik mezelf een behoorlijk ambitieus doel had gesteld, maar na een jaar was mijn grijze bak nog maar net halfvol. Het experiment is nu met een jaar verlengd. Bijkomend voordeel van mijn nieuwe inkoopbeleid is dat ik minder ongezond eten in huis heb, want juist die vette en veel te zoute snacks zitten vaak in ‘gelamineerde’ verpakkingen die niet recyclebaar zijn en dus in de winkelschappen blijven liggen. Niet alleen duurzamer maar ook beter voor de gezondheid.