Wat verwacht je van de Klimaatweek?

Ik vind het heel fijn dat er een klimaatweek plaatsvindt. Dat sluit ook goed aan bij de aandacht die er in Baarn al is voor klimaat en voor duurzaamheid. Wat ik voor de komende jaren belangrijk vind is dat we op het gebied van duurzaamheid concrete stappen gaan zetten. Misschien wat minder praten, wat meer doen. 

Wat is je boodschap aan de inwoners van Baarn?

Drie zaken wil ik graag onder de aandacht brengen. In de eerste plaats een positieve aanpak. Veel mensen in Baarn doen al goede dingen voor het milieu; complimenten daarvoor. Nu wil ik bereiken dat inwoners zich uitgenodigd voelen om een volgende stap te zetten. 

Het andere punt waar ik aandacht voor vraag is het feit dat de overheid, specifiek de Baarnse politiek, zich ook verantwoordelijk voelt om vooruitgang te boeken en daar wil ik de inwoners in meenemen.  

Tenslotte, aandacht voor de jeugd. Klimaat en duurzaamheid vragen nu onze aandacht en we doen dat natuurlijk ook met het oog op een leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarom vind ik het heel belangrijk om ook de jeugd te bereiken in de Klimaatweek. Dat komt onder meer tot uiting in een artikel in de Baarnse Klimaatkrant. Ik ga daar in gesprek met kinderburgemeester Feline van der Velden. Dat gesprek krijgt ook een vervolg in de vorm van een ‘kids-ideeënbus’ op de Klimaatmarkt op 29 oktober. 

Met welke acties komt de gemeente Baarn?

Daarbij gaat het om maatregelen die de gemeente in eigen huis neemt en om acties om bewoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven te ondersteunen om klimaatvriendelijk bezig te zijn. Een voorbeeld van wat wij zelf doen zijn de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. We zijn afgelopen jaar ook gestart met de uitvoering van een duurzaamheidsprogramma voor het vastgoed wat wij in beheer hebben. 

De doelstellingen van het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Baarn zijn gekoppeld aan het doel ‘zoveel mogelijk klimaatneutraal in 2030’ uit het coalitieakkoord. Op haar beurt is klimaatneutraal-beleid mede gebaseerd op het Klimaatverdrag van Parijs.   

De andere poot van het beleid is om vanuit de gemeente Baarn inwoners en organisaties te ondersteunen en te faciliteren om duurzamer te handelen en te werken. Dat doen we in samenwerking met de milieuorganisaties van BaarnDuurzaam die advies geven of op verzoek een duurzaamheidsscan uitvoeren. We willen koplopers op het gebied van duurzaamheid graag de gelegenheid geven om hun ervaring en deskundigheid te delen met anderen. Onze slogan is: Iedereen kan een bijdrage leveren aan duurzaamheid, elke stap telt!

Wat is het plan voor de langere termijn?

We treffen op dit moment voorbereidingen om volgend jaar een Burgerberaad Duurzaamheid te organiseren. Doel ervan is om samen met bewoners vorm te geven aan het beleid van onze gemeente op het gebied van duurzaamheid. De gemeenteraad stelt het beleid vast. In Burgerberaad-bijeenkomsten verzamelen we vervolgens input van de bevolking over de wijze waarop het beleid kunnen uitvoeren. Burgerberaad is een mooi middel om burgers bij de politiek te betrekken en draagvlak te organiseren. Wat ons betreft is het Burgerberaad Duurzaamheid de eerste in een reeks die ook rondom andere thema’s wordt georganiseerd. 

De wereldwijde energiecrisis heeft veel impact op bijna ieder huishouden. Hoe kijk je daar tegenaan?  

Energiebesparing is een belangrijk thema wanneer het om klimaatbescherming gaat. De energiecrisis maakt het energievraagstuk ook vanwege andere aspecten urgenter. Bijvoorbeeld omdat we nog steeds heel erg afhankelijk zijn van fossiele brandstof en dat onze energievoorziening inzet is van een geopolitiek machtsspel. Beide aspecten zijn onwenselijk en verhogen de noodzaak om nu te investeren in duurzame alternatieven.

Wat ik ook heel belangrijk vind hier te noemen, is het verband tussen het energieprobleem en het sociaal domein. De energiecrisis raakt ons allemaal in de portemonnee. Maar voor sommige groepen, en ik denk daarbij vooral aan ouderen en andere kwetsbare mensen, kan dit tot armoede leiden. Misschien is het zelfs zo dat mensen de verwarming niet meer aan durven te zetten. Daarom wil ik hier ook de dringende oproep doen om de komende maanden nog wat meer op elkaar te letten. Bel eens aan, klop eens aan bij de buren, bij iemand in je straat en informeer even hoe het gaat. Wanneer je vermoedt dat er wellicht hulp nodig is, neem dan contact op met de gemeente. Laten we er met elkaar voor zorgen dat komende winter niemand in de kou staat.

Heb je nog een boodschap aan de leden van GroenLinks Baarn?

Ik ben nieuw in Baarn, drie maanden in functie als wethouder en ik woon hier nog niet, maar ik wil de Baarnse samenleving heel graag beter leren kennen. Dus hierbij een open uitnodiging aan iedereen die dit leest: heb je interesse in een persoonlijke ontmoeting, dan hoor ik dat graag. Dat mag over klimaat en duurzaamheid gaan, maar ook over al het andere wat mij wijzer maakt over deze mooie gemeente.