Door Nico Filon
Heb je wel eens van de Weggeefwinkel Baarn gehoord, of weet jij waar je de winkel kunt vinden? Welnu, ik kan je vertellen dat ik tot voor kort niet van het bestaan van deze winkel heb geweten.
In mijn rol als beginnend fractieondersteuner van GroenLinks Baarn op het terrein van Jeugdzorg, en Welzijn bracht ik een bezoek aan de winkel. Via de door de gemeente aangeboden cursus Politiek Actief en de vrijwillige stage bij een van de politieke partijen in de Raad, ben ik als trouwe GroenLinks-stemmer eind mei gaan meedraaien met de fractie.
Een bezoek aan de Weggeefwinkel past prima in mijn takenpakket. Ik had er zeker schik in. De kennismaking zou mij gelegenheid bieden Baarn op een andere manier te leren kennen. Zo gedacht, heb ik contact opgenomen met Sandra Mets, de initiatiefnemer en maakte ik een afspraak voor een zaterdag eind oktober. Sandra zou zelf die dag verhinderd zijn. Zij vertrouwde de stage, zoals zij het noemde, in de winkel toe aan de coördinator Fijkje. Deze vrouw heeft mij vriendelijk ontvangen en uitgebreid uitgelegd hoe de gang van zaken gaat.
De Weggeefwinkel heeft als doelgroep de inwoners van Baarn met een laag besteedbaar inkomen. Het motto van de winkel is 'Geef goede spullen een nieuwe kans'. De winkel staat voor armoedebestrijding, duurzaamheid en bij eenzaamheid een helpende hand toesteken.
Op mijn vraag of er ook een administratie wordt bijgehouden, werd negatief geantwoord. Er worden geen namen en adressen genoteerd. Ook van de aard van de inhoudelijke hulp -of zorgvragen die aan de koffietafel met een van de vrijwilligers met regelmaat zijn besproken vindt geen registratie. De betreffende vrijwilliger, verwijst of adviseert op grond van zelf opgedane ervaring.
Wat ik heb kunnen zien is dat de winkel een belangrijke maatschappelijke en sociale functie heeft. Er is sprake van ontmoeting en uitwisseling aan de koffietafel. Bezoekers mogen zonder betaling maximaal vijf items per keer meenemen. Er is van alles: kleding, jassen, schoenen, muziek, kleine meubels, huisraad, spellen, haarsieraden, tassen. Die zaterdag werden, door een supermarkt aangeboden, ongeveer zeven kratten met hele, halve broden en met cadet-broodjes van een dag oud, aangevoerd. Het brood en de cadetten werden grif meegenomen, de kratten waren aan het einde van de middag leeg.
Dit zegt ook iets over het aantal bezoekers van die middag. Ik vroeg aan Fijkje of het iedere keer zo druk is? Zij antwoordde dat het een rustige middag is, meestal is het veel drukker in de winkel en staat soms ook een rij wachtenden. Fijkje is zeer tevreden met deze tijdelijke plek in het centrum. Zij wenst dat de winkel op termijn onderdak krijgt aan de Hoofdstraat 1.