Wie is Alex?
Ik ben op 11 november 1980 geboren in een ziekenhuis in Ede. Mijn ouders woonden toen in Barneveld. Mijn vader was beroepsmilitair en gelegerd op de Veluwe. Na de middelbare school ben ik aan de HTS in Utrecht Civiele techniek gaan studeren. Tijdens het 3e jaar van mijn studie ben ik op kamers gaan wonen.
Mijn vrouw Lizet heb ik tijdens mijn studie leren kennen. Vanwege haar stage en verdere opleiding hebben we 4 jaar in Engeland gewoond. Nadat Lizet een aanstelling kreeg als PhD aan de universiteit Utrecht zijn we teruggekeerd. Toen ons 2e kind op komst was, zijn we op zoek gegaan naar een grotere woning. Dat bracht ons in 2014 naar Baarn.
Wat voor werk doe je?
Ik heb lange tijd in de aannemerij gewerkt, vooral in de betonbouw. Op een gegeven moment werden de werkomstandigheden voor mij zo slecht dat ik onder grote stress kwam te staan. In die tijd, 2017, heb ik ook een auto-ongeluk gehad met een zware hersenschudding als gevolg. Ik ben daarna ongeveer 10 maanden uit de roulatie geweest. Dat is een kantelpunt geweest in mijn loopbaan. Toen ik weer aan het werk kon, heb ik er voor gekozen parttime zzp’er te worden en huisvader. Het bevalt prima!
In 2018 heb ik samen met partner Bas Dekker de Stichting Baarnsche Bomen opgericht. De inspiratie daarvoor had ik opgedaan bij Tafelboom in Utrecht. Dat is een organisatie die zich richt op het ambachtelijk en duurzaam verwerken van het hout van gerooide stadsbomen. Ik kwam erachter dat in Baarn de gerooide bomen linea recta in de shredder verdwenen. Voor mij was dat de aanleiding om met de stichting te beginnen met als doel om lokaal hout via ambachtelijke verwerking terug te brengen in de Baarnse leefomgeving. Op onze website vind je meer informatie over wat wij doen: https://baarnschebomen.nl
Naast je werk ben je steunraadslid. Ben je van huis uit politiek betrokken?
In zekere mate wel. Mijn vader was een echte PvdA’er. Om een voorbeeld te geven: elk jaar op 1 mei nam hij vrij vanwege de Dag van de Arbeid. We volgden het nieuws en ik kreeg thuis wel de interesse voor maatschappelijke ontwikkelingen mee. Het boeide me ook wel. Ik wil altijd graag weten hoe dingen in elkaar zitten, ik wil het kunnen begrijpen.
Waarom GroenLinks?
De interesse om zelf actief te worden in de politiek is langzaam gegroeid. De oprichting van de stichting, in combinatie met het feit dat de kinderen ouder worden, maakt dat ik wat meer tijd heb. En ik wil die tijd nuttig besteden.
Ik ben opgegroeid in een tijd dat de opvatting gangbaar was dat de samenleving maakbaar was. En dat dat zou leiden tot een betere wereld voor velen. Toen ik erachter kwam dat het misschien toch niet zo simpel is, ben ik me meer gaan verdiepen in de politiek. Ik kwam erachter dat dingen niet eerlijk in elkaar zitten. Oprechtheid en niet tegen onrecht kunnen zijn waardes in mijn leven. Ik vond het ook te vrijblijvend om van de zijlijn te blijven roepen. Ik wilde een 'verschillig persoon' zijn en betrokkenheid tonen.
In het begin zonder verdere ambitie, ben ik lid geworden van GroenLinks. De volgende stap diende zich aan toen het lokale bestuur de leden uitnodigde om mee te denken. Als reactie daarop ben ik naar een ledenvergadering gegaan en toen ging het snel. De laatste belangrijke beslissing in mijn politieke carrière is inderdaad dat ik begin mei de eed heb afgelegd als steunraadslid.
Wat heb je geleerd bij de cursus Politiek Actief?
Het viel me op dat zelfs mensen die politiek geïnteresseerd zijn niet veel basiskennis hebben over het politieke systeem. Ik vind dat verontrustend omdat ik denk dat wanneer je bepaalde kennis niet hebt, je sneller in zwart-wit-oplossingen gaat denken. Maar voor ingewikkelde problemen bestaan vaak geen gemakkelijke oplossingen.
Heel interessant en waardevol van de cursus vond ik de debattraining en de sessie over de financiën. Stimulerend waren ook de contacten met de raadsleden. Wat zij deelden over hun drijfveren, en wat het hen oplevert om zich voor het algemeen belang in te zetten.
Wat houdt het in om steunraadslid te zijn?
Ik zie het als een soort achtervang voor de raadsleden Jeroen, Anne en Wim. In de tijd dat ik steeds actiever werd, sloot ook Lars Kramer zich bij ons aan. Vorige maand is hij ook geïnstalleerd als steunraadslid. Wat wij vooral doen is meelezen, zienswijzen inbrengen en meediscussiëren. Zo komen we samen tot gedragen standpunten die we naar buiten brengen.
Ik doe de voorbereiding met name voor de thema’s waar ik het meeste affiniteit mee heb: het fysieke domein. Bijvoorbeeld bouwvergunningen, openbare inrichting, groenbeheer en veiligheid.
Wat zijn grote uitdagingen de komende jaren?
Ruimtelijke ordening. Gaan we voor de status quo of, dat is volgens GroenLinks echt nodig, kiezen we voor gedurfde veranderingen? Er is in de raad al vaak gesproken over autoluwe maatregelen, meer groen en meer ruimte voor fietsers. Goede intenties, maar het wordt tijd voor actie.
Een ander urgent onderwerp is wonen. Bouwlocatie de Baarnsche Zoom zal zeer waarschijnlijk de laatste grootschalige bouwlocatie zijn in onze gemeente. Dat vraagt van ons dat we daar keuzes maken op basis van een visie. Wat heeft Baarn nodig om ook een goed voorzieningenniveau in stand te houden? Grofweg is dat een keuze tussen levensbestendige woningen of starterswoningen. Bij die laatste categorie 'moeten' we, gezien de financiering, ook kiezen voor dure koopwoningen. Kortom, er valt wat te kiezen. GroenLinks zal het plan, dat waarschijnlijk volgend voorjaar klaar is, kritisch beoordelen.
Stel je hebt het voor 1 dag helemaal alleen te zeggen in Baarn. Wat is jouw topprioriteit?
Wat ik ervaar als een belangrijk probleem beperkt zich niet tot Baarn. Individualisering vind ik wel een belangrijke kwestie. Ik zou het fijn vinden als er weer meer aandacht komt voor de gevolgen van individueel handelen voor de gemeenschap. Maar wat ik zie is dat verschillen tussen mensen steeds minder geaccepteerd worden. Ik denk dat de politiek er aan kan bijdragen dat er meer samenhang en meer gemeenschapszin ontstaan.
Het misschien ouderwetse idee van solidariteit mag wat mij betreft nieuw leven worden ingeblazen. Dat is een uitdaging voor mezelf en wat mij betreft ook voor GroenLinks: voorwaarden creëren dat iedereen echt mee kan doen!