Als ik Allal bel om te vragen of ik hem mag interviewen om terug te blikken op zijn politieke loopbaan, zegt hij: dan hebben we wel even nodig. Iedereen die Allal kent zal weten dat hij graag uitgebreid vertelt over alles wat hem aan het hart gaat. En dat is veel. Dankzij zijn grote sociale belangstelling kent hij, naar eigen zeggen, iedereen in Baarn en is hij op de hoogte van alles wat er speelt in deze gemeente. In het dagelijks leven organiseert hij veel activiteiten in Baarn voor jongeren zoals voetballen, taalcursussen en ontmoetingsdagen.
Allal voelde zich al lang maatschappelijk betrokken, ook al voor hij de lokale politiek in ging, zo vertelt hij als ik hem vraag hoe het allemaal begonnen is. Hij werkte in 2001 mee aan Panorama 2015, de toekomstvisie van de gemeente Baarn die samen met inwoners werd uitgedacht. Daarbij pleitte hij vooral voor meer aandacht en voorzieningen voor jongeren, zodat zij niet allemaal weg zouden gaan uit Baarn en de gemeente verder zou vergrijzen. De echte aanleiding voor hem om politiek actief te worden was echter de Actie Oosterhei in 2006.
Er waren in die tijd plannen om de oude woningen aan de Oosterhei, waar Allal met zijn vrouw en drie dochters in de Vogelbuurt woont, te slopen en nieuwbouw neer te zetten. “Het waren hele oude woningen, maar wel met een lap grond. Daar wilden ze allemaal blokken van maken. En ze hebben aangeboden: je kan terugkomen als het is gebouwd. Maar op het moment dat ze betaalbare woningen gaan slopen en beginnen met nieuwbouw, en je moet naar een sloopwoning, dan zal je daar ook blijven. Dan gaan de prijzen namelijk omhoog en is het niet betaalbaar meer, dan kom je nooit meer terug. Toen ben ik mensen als het ware gaan opruien. Om samen in opstand te komen.” Zo kwam hij om tafel te zitten met de PvdA, bij wie hij zijn verhaal deed.
Daarna besloot hij bij die partij betrokken te blijven en te helpen op de achtergrond. Bij de verkiezingen in 2006 stond hij voor de partij op de kandidatenlijst, maar op een lage plek en zonder intentie om daadwerkelijk in de raad te komen. Toch werd hij op een paar stemmen na bijna verkozen. Hij bleef daarna achter de schermen informatie verzamelen, vooral over zaken die volgens hem beter konden in Baarn. Dat leek niet altijd op prijs gesteld te worden bij zijn partij, die toen deel uitmaakte van de coalitie.
In de raad
Drie jaar later, in 2009, was dan toch echt zijn debuut in de raad, toen hij bij de PvdA een raadslid wegens ziekte verving. Met de verkiezingen in 2010 stond hij opnieuw op de kandidatenlijst. Op basis van voorkeursstemmen kwam hij als tweede uit de bus. De gang van zaken binnen de partij kon echter niet altijd Allals goedkeuring krijgen. Hij wilde de beloftes waarmaken waarvoor hij gekozen was. “Op een gegeven moment kwamen we met elkaar in aanvaring en in juni heb ik gezegd: ik neem afscheid van jullie, ik ga weg en neem mijn zetel mee.”
Toen kwam hij in zijn eentje in de raad, als de eenmanspartij Groep Allal Ennahachi. “Vier jaar lang heb ik keihard gewerkt. Ik deed heel veel met andere partijen, soms via GroenLinks, of de BOP, of de LTS.” Hij stelde zich steeds op als onafhankelijk raadslid dat waarschuwde als er iets mis dreigde te gaan in Baarn. “Ik deed alles zelf en kwam via via aan al mijn informatie. Mensen kwamen gewoon bij mij thuis, en kwamen me zeggen: dit gaat er gebeuren, zo gaat het gebeuren.” Zo was hij van alles op de hoogte.
Na vier jaar wilde hij eigenlijk stoppen. Het was zwaar werk, en het demotiveerde hem dat met zijn informatie en waarschuwingen voor zijn gevoel vaak niks gedaan werd. Verschillende partijen benaderden hem echter om zich voor hen kandidaat te stellen voor de verkiezingen van 2014. Eén daarvan was GroenLinks. Allal werkte al vaak met GroenLinks samen als eenmansfractie en had er in principe wel oren naar. “GroenLinks is een partij die er voor iedereen is. Ongeacht je geslacht, ongeacht hoe je eruit ziet, het maakt niet uit wie je bent… als je maar meedenkt. En dat spreekt mij heel erg aan. Voor de natuur, voor de mens, voor het dier, ze komen voor iedereen op.”
Toch had hij nog wel twijfels. “Ik heb aangegeven bij Margreet Breukelaar, die toen bestuurslid was: ik wil wel meedoen, maar ik heb andere gedachten. Ik ben een heel sociaal persoon. Als het aankomt op mensen die echt niks hebben, mensen die in de schulden zitten, jongeren die iets willen en het niet voor elkaar krijgen, dáár ga ik voor. Daar zijn wij ook voor, zei ze. Ik zei, weet je het zeker? Ze zei, ik weet het zeker. Toen ben ik er ingerold.”