Op 2 september vond het Politiek Café plaats over het klimaatakkoord, met Thijs de la Court. In het gezelschap van 25 Baarnaars, raadsleden uit de omgeving en een provinciaal statenlid, vertelde Thijs de la Court over zijn ervaring met de onderhandelingen aan de klimaattafels, wat er precies in het akkoord is afgesproken en wat dit voor Baarn zou kunnen betekenen.

In het Klimaatakkoord is Nederland in regio's verdeeld, 30 welgeteld, waarbinnen regionale energiestrategieën worden gemaakt. Gemeenten, provincies en waterschappen bepalen op deze manier samen waar nieuwe duurzame energie zal worden opgewekt. In de strategie staat ook hoeveel energie zal worden opgewekt en welk aandeel van de landelijke opgave de regio voor haar rekening neemt. Baarn is onderdeel van de regio Amersfoort. In het komend jaar zal duidelijk worden wat de ambities zijn van regio Amersfoort. "Het is opvallend dat er nog weinig informatie bekend is in regio Amersfoort. In Gelderland is al bekend waar de knelpunten zitten en voeren we daarover goede discussies met elkaar."

Elke regio mag haar eigen duurzaamheidsambitie invullen, maar tegelijkertijd is het wel de bedoeling dat alle energiestrategieën bij elkaar opgeteld overeenkomen met de landelijke ambitie. Als voormalig wethouder en secretaris van het Gelders Energie Akkoord, wist Thijs de la Court te vertellen dat meerdere regio's een hogere ambitie hebben (55% CO2 reductie in 2030) dan de landelijke ambitie (49% CO2 reductie in 2030). Gezien de korte tijdsperiode waarin handelen mogelijk is, is dit misschien maar beter ook.