Na vele jaren actief te zijn geweest heeft Margreet Breukelaar op 10 mei het stokje overgedragen aan het nieuwe bestuur. In een afscheidsinterview blikt Margreet terug op haar jaren bij GroenLinks Baarn.
1. Wie ben je en welke rollen heb je gehad bij GroenLinks Baarn?
Ik ben Margreet Breukelaar en ben in 2001 vanuit Amsterdam naar Baarn verhuisd. In die tijd was ik principieel geen lid van een politieke partij, want ik vond dat je nooit al je gedachtengoed bij 1 partij kon thuisbrengen. Ik ging in Baarn al snel op een koor en leerde daar Alma kennen. Zij was fervent GL-lid, was bestuurslid en verantwoordelijk voor de campagne. Met haar sprak ik over de politiek tijdens de pauzes en zij heeft mij geïntroduceerd bij GL. Dat was rond 2005. Ik zag dat een links tegengeluid in Baarn hard nodig was en wilde me er wel voor inzetten.
Ik ben in 2006 als steunfractielid beedigd en zat voor GL in de commissie ROB. Ik heb hier 4 jaar met gemengde gevoelens in gezeten, ik stoorde mij er aan dat de oppositiepartijen 95% van de tijd aan het woord waren, en de coalitiepartners alleen maar ja of nee zeiden. Er was geen enkele sprake van een debat en dat stoorde mij mateloos. In 2010 wilde ik even niet meer in de politiek en ben ik bestuurslid geworden omdat ik GL inmiddels wel een heel warm hart toedroeg. In 2014 maakte GL voor 1 jaar deel uit van het college van B&W. Ik mocht de ervaring krijgen om wethouder te zijn en heb dat met heel veel plezier gedaan. Vooral het werken aan een klimaatalliantie in Baarn vond ik heel leuk om te doen. De wethouderstijd was voor mij een hele bijzondere en ook rijke ervaring, maar ja, wel veel te kort he? Jammer dat het ons niet is gelukt om ook na de breuk van het college in 2015 een kans te krijgen om mooie zaken door te zetten.
2. Terugkijkend op de afgelopen periode: waar ben je het meest trots op?
Eigenlijk ben ik het meest trots op onze eigen actieve mensen en minder actieve leden. Toen ik bij GL kwam was er nog maar een klein groepje actieve leden. Gelukkig maar dat zij er waren, want zij hebben ervoor gezorgd dat GL een continue factor bleef in Baarn. Vooral Heleen en Wim hebben er in die tijd (samen met Alma) voor gezorgd dat GL op de kaart bleef en dat het linkse geluid bleef klinken in Baarn. Na verloop van tijd is de actieve groep een fijne groep geworden van altijd rond de 15 actieve leden. Het is een hele actieve groep mensen met mooie idealen en bovendien heel gevarieerd. We hebben van alles met elkaar meegemaakt, van hoogtepunten, die we uitgebreid vierden, tot dieptepunten, die helaas ook schade hebben aangericht. Maar de betrokkenheid van de mensen bij de sociale en duurzame samenleving is bij iedereen heel erg aanwezig. Ik vind dat mooi om te zien. Als bestuurslid kreeg ik ook wel mails van leden die hun betrokkenheid wilden beperken tot financiele steun. Geweldig! Dat is in deze tijd helemaal niet vanzelfsprekend en zonder hen kunnen de actieve leden niets. Ik hoop echt dat zij zich verbonden blijven voelen via de sociale media.
3. Wat verbaasde je het meest in deze periode? Was er bijvoorbeeld iets wat anders uitpakte dan je had verwacht?
Ik heb Baarn leren kennen als een mooie groene gemeente waar mensen graag willen wonen. Wat mij wel opvalt is dat Baarn zo weinig vernieuwend durft te zijn. Eenmaal sprak ik in (ik geloof) de commissie ROB over een vernieuwend maar helemaal geen excentriek plan dat ik had afgekeken van een andere gemeente. Hoewel ik me de inhoud van het plan niet meer herinner kan ik me nog goed herinneren dat een ander lid van de commissie zei: "Daar is Baarn nog niet aan toe." Je kunt je voorstellen dat dit bij ons thuis een "running gag" is geworden. Het staat voor een soort angst om mee te gaan met 21ste eeuwse experimenten, die je in andere gemeentes wel ziet ontstaan. Ik vind dat echt een gemiste kans voor Baarn. Ik gun de politiek van Baarn een beetje meer lef en vertrouwen in de inwoners die heel goed in staat zijn om met elkaar te komen tot een voor hen gewenste samenleving.
4. Zijn er bespiegelingen en/of tips die je met de afdeling wilt delen?
Zoals ik al eerder zei ben ik heel trots op onze afdeling. Ik denk dat de weg die het nieuwe bestuur wil inslaan een hele goede is: vanuit thema's de inwoners van Baarn prikkelen en het debat in de samenleving openstellen. De politiek volgt wel. Het is tijd om de stap naar de beweging te maken die we willen zijn. En hoewel de campagne steeds meer gedigitaliseerd wordt en GL een hippe partij is moeten we niet vergeten dat een deel van de samenleving hier niet in mee kan gaan. GL heeft wel eens de naam elitair te zijn en ik denk dat we daar echt voor moeten waken. Er zijn mensen die niet meekunnen in het digitale tijdperk. De schuldenproblematiek is nog steeds veel te groot, taalvaardigheid is een enorm probleem en niet iedereen heeft een succes-story. Hoe bereik je de mensen die niet bereikt lijken te willen worden?
En hier komt het van oorsprong protestante meisje weer dat zegt: blijf omzien naar elkaar, en maak daar geen loze woorden van.
5. Wat ga je doen nu je niet meer in het bestuur zit?
Tja, Sylvia en ik gaan Baarn verlaten. We gaan verhuizen naar Wageningen, dus van Vorstelijk Baarn naar the City of Life Sciences. We hebben daar een huis gevonden met veel ruimte om ons heen en met uitzicht over de rand van de Veluwe. We hopen er een nieuw netwerk te vinden en nieuwe ervaringen op te doen. In Wageningen is een hele actieve grote groep GroenLinksers (GL is in de meerderheid). Ik weet nog niet of ik daar meteen weer actief deel van wil uitmaken. Eerst maar eens aarden en kijken wat er allemaal speelt. Lekker fietsen in de zomer en genieten van het nieuwe huis. Ja, ik ga jullie zeker missen en blijf me Baarn herinneren als de gemeente waar een steeds groter wordende groep innovators er voor gaat zorgen dat het geluid blijft klinken, en zelfs effect gaat hebben. Heel veel succes, wees welkom in Wageningen en we houden contact!