Bestuurbaarheid gemeente Baarn

In het weekend voor de vergadering van 12 februari werd het besluit van Mylou Deurloo om uit de fractie van VoorBaarn te stappen bij ons bekend. Een lastige situatie waardoor de coalitie weer een zetel kwijt was. In snel tempo hebben Jeroen, als onze fractievoorzitter, coalitiegenoten, burgemeester en de griffier een onafhankelijk adviseur aangesteld. Deze adviseur, oud-burgemeester Koos Janssen, gaat in opdracht van de griffier met alle fracties spreken en adviseert daarna. Het CDA en andere oppositiefracties hebben vragen gesteld over deze gang van zaken. Jeroen heeft die namens de coalitie, beantwoord:

“Er ligt gewoon een open speelveld. Dit is niet een opdracht van de coalitie om de coalitie te redden. Dit is een opdracht om tot een bestuurbaar Baarn te komen in het komende jaar. Wij hebben dit juist weggelegd bij een onafhankelijk adviseur om dat te waarborgen. Het verzoek dat wij hebben gedaan heeft geleid tot een opdracht om: na te gaan hoe fracties de huidige situatie duiden en op welke wijze de politiek bestuurlijke besluitvaardigheid kan worden behouden en continuïteit kan worden bevorderd. Wij vinden dat die gedeelde verantwoordelijkheid en voldoende gemeenschappelijkheid nodig is omdat er gewoon nog belangrijke besluiten vallen. Niet in het minst het komen tot een meerjarig sluitende begroting terwijl we 3 miljoen worden gekort. Wij vinden dat een zodanig belangrijke uitdaging dat we niet hebben gedacht politieke spelletjes te spelen en een rondje te maken. Er is geen tijd te verliezen!”

Woningbouw Plataanlaan

In deze raadscyclus is een principeverzoek voor de bouw van 10 appartementen op de Plataanlaan in stemming gebracht. Als fractie hadden we onze vraagtekens bij het verloop van het participatieproces. Daarom hebben wij een amendement ingediend om dat proces alsnog te waarborgen. Wim Genuit heeft namens GroenLinks dit amendement toegelicht in de raad:

“Omdat het participatieproces nog niet is afgerond, is de raad op dit moment nog niet in staat om te toetsen of de omwonenden voldoende betrokken worden bij de planvorming. Een verslag waarin we kunnen lezen wat de resultaten zijn van de participatie ontbreekt bij dit voorstel. Dit amendement dient om te borgen dat het voorstel sowieso terug komt naar de raad en de raad kennis kan nemen van het participatieverslag voordat de Verklaring van geen bedenkingen definitief wordt, ook wanneer er geen zienswijzen worden ingediend of significante wijzigingen worden doorgevoerd."

Omdat de portefeuillehouder kon toezeggen dat de raad later geïnformeerd wordt over het verdere verloop van het participatieproces en er onvoldoende steun was voor het amendement, hebben we voor het raadsvoorstel gestemd en het amendement ingetrokken.

Gezondheid van onze jongeren

Ook is de raad gevraagd om een zienswijze in te dienen op de kaderbrief van de GGD regio Utrecht. In deze brief schetst de GGD een zeer zorgelijk beeld. Vanuit het Rijk wordt er in totaal 300 miljoen euro bezuinigd op de GGD. Deze bezuinigingen raken ook ons als Baarnaars. In de zienswijze van de gemeenteraad van Baarn werden daarom onze zorgen geuit over het klaarstaan in geval van een pandemie en bestrijding van infectieziekten. Via een amendement hebben wij ook aandacht gevraagd voor de bezuinigingen op gebied van voorlichting en preventie die onze jeugd raken. Ik zet mij daarvoor in vanuit mijn ervaring als docent. Het amendement hebben we samen met VoorBaarn en de PvdA ingediend, en kreeg de steun van de hele raad. 

Moties vreemd aan de agenda

Dan waren er nog enkele moties over onderwerpen die niet op de agenda stonden.

Baarnsche Zoom

In een gezamenlijke motie van het CDA, ChristenUnie, Lijst Schouten en lijst Mylou Deurloo werd het college verzocht om:

  • de raad, in diens kaderstellende rol, meer te betrekken bij het stedenbouwkundig plan van de Baarnsche Zoom;
  • een gezondheidscentrum, (buurt)supermarkt en ontmoetingsvoorziening op te nemen in de plannen; en
  • te onderzoeken of het wenselijk is om een basisschool in de Baarnsche zoom te realiseren. 

Wat ons betreft een sympathieke, maar onnodige motie. Dat was een meerderheid met ons eens, dus is deze motie verworpen. Jeroen heeft namens GroenLinks verklaard waarom we tegen hebben gestemd.

De gemeenteraad heeft in 2019 bouwstenen en in 2021 een ruimtelijk kader voor de ontwikkeling van de Baarnsche Zoom vastgesteld. De kern is een woningbouwprogramma met veel betaalbare woningen. In april 2024 zijn we samen met het CDA opgetrokken om te voorkomen dat die woningen - door een stijging van de bouwkosten - onbereikbaar zouden worden voor inwoners met een kleine beurs. Tot onze verbazing komen nu genoemde nieuwe wensen op tafel. Hoe meer je vraagt om voorzieningen waarin je niet kunt wonen, hoe minder ruimte er overblijft voor woningen. En hoe duurder die woningen dus zullen worden. Bovendien heeft Baarn geen tekort aan basisscholen; het moet zich zelfs inspannen om sluiting van een basisschool te voorkomen. De basisscholen - de Gaspard en de Montini – liggen letterlijk op een steenworp afstand van de geprojecteerde wijk. Aan de Plataanlaan ligt een gezondheidscentrum. En Jeroen heeft vernomen dat er plannen zijn voor een voorziening in het gebouw voor Santvoorde. Aan de professor Krabbelaan is een supermarkt. Jeroen heeft begrepen dat er mogelijk al een buurtsuper in de Baarnsche Zoom is ingetekend. Jeroen vroeg de wethouder om bevestiging van deze plannen. 

Verder is er al een voorziening voor ontmoeting, want daarover heeft de raad in 2021 een amendement van het CDA aangenomen. En we hebben 2 maanden geleden een besluit genomen over een cultuurhuis aan de Rembrandtlaan. Tot slot: al deze voorzieningen zullen ook nog eens beter – en vooral veiliger - te voet en op de fiets bereikbaar worden als we van de Drakenburgerweg een woonstraat maken. En ook daar is sprake van. 

Wintertuin

Het CDA heeft, samen met de VVD, Lijst Schouten en Lijst Mylou Deurloo, een  motie ingediend over de Wintertuin. Op 27 november 2024 heeft de raad het college een opdracht gegeven om een open uitvraag uit te schrijven voor een huurder of exploitant voor de Wintertuin. Via deze motie verzoeken de indieners het college om deze uitvraag uiterlijk voor 1 juni 2025 te publiceren. Wat ons betreft is er via een eerdere toezegging van de wethouder voldoende duidelijk over de tijdlijn van een dergelijke open uitvraag. Het versnellen van de procedures leidt volgens ons dan ook tot onnodige kosten. Helaas is de motie aangenomen met een meerderheid van 1 stem. 

Vlaggenmotie 

Lijst Schouten, de ChristenUnie en Lijst Mylou Deurloo hebben een tweede versie van de vlaggenmotie ingediend. Eerder leidde de behandeling van de motie door framing van de media tot landelijke ophef waardoor onder andere onze raadsleden te maken kregen met haatberichten. In de nieuwe motie verzoeken de indieners het college nog eens om de Nederlandse en de Baarnse vlag een plek te geven in de raadszaal. Zowel bij deze als de voorgaande motie van de lijst Schouten is onze mening niet veranderd. De motie werd aangenomen met een meerderheid van 1 stem ondanks onze stem tegen. 

Vanuit de indieners was er aandacht voor de onacceptabele reactie richting leden van onze fractie voor het delen van ons standpunt. Tino Schouten zei hierover: “Laat ik er dan maar kort over zijn en het dictum van de motie voorlezen, maar niet voordat ik aan heb gegeven dat wij leven in een democratie. En dat betekent dat je ook tegen een voorstel kan zijn, dat je anders tegen zaken aankijkt. Dat mag. Sterker nog, dat moet in een democratie. Dat maakt je niet slecht, of erger een landverrader, iedereen maakt zijn eigen afweging hierin.” Hij werd bijgevallen door andere raadsleden, of ze nu voor of tegen de motie waren. Zoals te verwachten viel was er hiervoor dan weer geen aandacht in de media.

Alle vergaderingen en stukken zijn terug te kijken in het raadsinformatiesysteem: Gemeente Baarn (notubiz.nl)