Interpellatiedebat vergunning opvang minderjarige asielzoekers

Op 26 maart vond er een interpellatiedebat plaats tijdens de raadsvergadering. De aanleiding was het optreden van de gemeente bij de opvang van minderjarige asielzoekers op het marechausseeterrein. De vergunning die aan het COA was verleend voor deze opvang verliep op 1 juli 2023. Het COA heeft niet om een verlenging van deze vergunning gevraagd, terwijl de opvang doorging. Dat betekent dat voor de opvang een tijdlang geen geldige vergunning was.

Roy Bruins van de ChristenUnie en Tino Schouten van Lijst Schouten stelden om die reden een aantal vragen aan het college. Het verzoek tot interpellatie en de gestelde vragen vindt u hier.

De wethouder Mark Eijbaard gaf uitgebreid antwoord op de vragen. Daarbij benadrukte de wethouder dat het college geen informatie heeft achtergehouden. Volgens de wethouder was het college zelf ook niet op de hoogte van het verlopen van de tijdelijke vergunning. Dit had onder meer te maken met een vertraagde uitspraak van de Raad van State in die periode. Ook zou het systeem voor tijdelijke vergunningen in de gemeente Baarn verbeterd moeten worden, zodat in de toekomst het college beter op de hoogte is wanneer een tijdelijke vergunning niet meer geldig is. 

De wethouder verwoordde het zo:

Voor dit slordige proces en onvoldoende scherpte bied ik mijn excuses en de excuses van dit college aan en de belofte dat wij in de toekomst scherp zullen toezien dat juiste procedures gevolgd worden. Daarbij zullen wij u , zoals wij dat bij alle stappen tot nu toe gedaan hebben, informeren en bespreken we graag met u in overeenstemming met het advies van de heer Jansen hoe wij u bij de besluitvorming kunnen betrekken.”

Voor ons was het belangrijk dat er opheldering zou komen over deze situatie. Zeker bij zo’n gevoelig dossier is zorgvuldigheid cruciaal. Daarom steunden wij het verzoek tot interpellatie. 

Het antwoord van de wethouder was duidelijk. Ook wij betreuren deze gang van zaken, maar de uitleg van de wethouder bood ons voldoende vertrouwen. Het was een menselijke fout; de excuses en belofte tot verbetering volstaan voor ons.

Anders lag dat voor ChristenUnie en Lijst Schouten. Zij dienden een motie van afkeuring in. Volgens de ChristenUnie zette het college de fundamentele rechten van het kind op het spel. Hierdoor liepen de emoties hoog op in de raad en ontstond er een grimmige sfeer.

Onze fractievoorzitter Jeroen Bosman verwoordde ons standpunt als volgt:

Ik heb vanmorgen de nodige pogingen gedaan om de fractievoorzitters in deze raad te scharen rond een motie waarin wij het advies van de heer Janssen gaan vaststellen om te werken aan samen nog een jaar het dorp bestuurbaar te maken. En ik kan zo meteen bij punt 9, als we dat vanavond gaan behandelen, niet met droge ogen zeggen wat ik hier op het scherm heb staan gezien wat hier op dit moment gebeurt.”

Dat gevoel werd ook gedeeld door rest van de raad. De motie werd uiteindelijk verworpen met 17 stemmen tegen. Vanwege de opgelopen emoties werd besloten om de rest van de raadsvergadering te vervolgen op dinsdag 1 april.

Advies aan de raad van onafhankelijk adviseur Koos Janssen

Op 1 april werd dan alsnog het advies van de heer Janssen besproken tijdens het vervolg van de raadsvergadering. In dat advies staat aangegeven dat er een raadsbrede steun is voor het continueren van de huidige politiek-bestuurlijke situatie en dat alle raadsfracties eraan hechten besluiten te blijven nemen in het belang van de Baarnse samenleving. Oftewel: er is vertrouwen dat Baarn bestuurbaar blijft ook al heeft de coalitie maar 8 van de 19 zetels. Wel is het volgens de heer Janssen belangrijk dat de raad en het college kennisnemen van elkaars perspectief. Om die reden stelde hij drie concrete actiepunten voor:

  • dat maandelijks een korte, informele ontmoeting wordt georganiseerd tussen raad en college;
  • dat er regelmatig ophaalsessies met raad, college en ambtenaren plaatsvinden;
  • en dat er vaker een peiling ter bespreking in de vergadering van oordeelsvorming in de raadscommissie wordt georganiseerd.

Het advies van de heer Janssen kunt u hier lezen. 

De fractie van GroenLinks waardeert het advies van de heer Janssen en neemt de daarin aanbevolen actiepunten ter harte. Daarom hebben wij een motie opgesteld, samen met VoorBaarn, CDA, PvdA, D66 en 50PLUS, om uit te spreken dat zij met het college wil samenwerken. Aan de griffie wordt verzocht met een voorstel te komen voor de praktische uitvoering van de actiepunten. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met de belastbaarheid van alle betrokkenen. 

Van zowel het college als de griffie kwam een duidelijke toezegging dat zij graag willen meewerken aan de uitvoering van de actiepunten. Vanwege deze toezegging trokken wij met de andere indieners de motie in.

Toekomstvisie Sportvoorzieningen De Geerenweg

Aan de gemeenteraad werd gevraagd in te stemmen met de Toekomstvisie 2025-2040 sportvoorzieningen De Geerenweg. Als denkrichting werd aangegeven dat sportvoorzieningen voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Dat betekent dat er een omslag gemaakt moeten worden van een min of meer gesloten sportpark naar een open sport- en beweegzone. Verder is er aandacht voor meer verkeersveiligheid, betere en efficiëntere clubgebouwen en zou de sportvoorziening in 2040 energieneutraal moeten zijn.

Wij kunnen ons goed vinden in dit raadsvoorstel. Het raadsvoorstel is door de raad unaniem aangenomen.

Startnotitie Armoede- en Schuldhulpverleningsbeleid

De gemeente Baarn gaat een nieuw Armoede- en Schuldhulpverleningsbeleid opstellen. Aan de raad werd een startnotitie voorgelegd met 10 uitgangspunten die daarbij gehanteerd worden, waaronder: 

  • Bestaanszekerheid zodat iedereen mee kan doen in de samenleving;
  • Vertrouwen geldt als basis in plaats van wantrouwen zoals we kennen uit de toeslagenaffaire;
  • Kinderen moeten altijd mee kunnen doen;
  • Het overzicht van regelingen moet eenvoudiger, zodat de burger de weg naar de juiste partij weten te vinden. 

Jeroen Bosman gaf aan de ambitie van de gemeente Baarn van harte te steunen. Hij merkte op dat er in andere gemeentes al lokale initiatieven zijn geïntroduceerd om het grote probleem van armoede en schulden aan te pakken. Om die reden hebben wij samen met D66 een motie opgesteld waarin aan het college werd verzocht te kijken naar de ‘best practices’ van andere gemeenten bij het opstellen van het nieuwe armoedebeleid. Specifiek werden genoemd het experiment van de gemeente Arnhem, waarbij in een aantal gevallen schulden werden kwijtgescholden, en het Maatschappelijk Meedoen Budget van de gemeente Wageningen, waarin de onoverzichtelijke minimaregelingen werden vervangen door een maandelijks budget. 

De wethouder gaf aan dat hij op dit moment nog niet kan zeggen dat de genoemde aanpakken ook in Baarn succesvol zouden zijn, maar dat er altijd gekeken moet worden naar het beste beleid. Dat betekent ook dat er ruimte moet zijn voor onconventionele aanpakken en dat hij dat zal laten meewegen bij het vaststellen van het beleid. Met deze toezegging besloten wij samen met D66 de motie in te trekken.

Het CDA kreeg via een amendement een extra uitgangspunt in de startnotitie: mensen helpen met scholing, werk en begeleiding zodat zij zo voor zichzelf kunnen zorgen. Lijst Schouten diende met ons een motie in om bij succesvolle schuldregelingen de BKR-registratie te verkorten naar 6 maanden – conform VNG-advies. Deze werd aangenomen.

Alle vergaderingen en stukken zijn terug te kijken in het raadsinformatiesysteem: Gemeente Baarn (notubiz.nl)