Op vrijdag 1 november organiseerde Natuur en Milieu Utrecht een excursie voor raadsleden en statenleden in de provincie Utrecht. Doel: inzicht bieden in wat de energietransitie gaat betekenen voor onze regio. Met een volle bus, gingen we langs een windpark in Geldermalsen, een zonnepark en het Groene Huis in Zeist.

Duurzame energie opwekken

In het klimaatakkoord is afgesproken dat er meer duurzame energie opgewekt moet worden op land, zodat we in 2030 onze CO2 uitstoot met 49% hebben verlaagd. Dit betekent nieuwe windparken en zonneparken aanleggen. Ook in regio Amersfoort – een van de 30 regio’s die een energiestrategie moeten ontwikkelen – wordt er gekeken naar het opwekken van duurzame energie.   

Raadsleden en statenleden nemen samen het besluit over de aanleg van nieuwe wind- en zonneparken. Het was daarom heel leerzaam om een kijkje te kunnen nemen bij het windpark van energiecoöperatie Betuwewind. Hans Adams en Jan van Dijk vertelden hoe het park is ontstaan, hoeveel het de coöperatie heeft gekost om een park aan te leggen en wat het oplevert. Ook kregen we informatie van Kees Quaadgras van IVN Amersfoort over de manieren om zonneparken te bouwen met aandacht voor de natuur.

Energiehuis – Het Groene Huis in Zeist

Daarna bezochten we het energiehuis in Zeist, waar we werden ontvangen door de wethouder Wouter Catsburg en Marius Keij van Stichting Energie Zeist. In dit energiehuis kunnen inwoner van Zeist dagelijks binnen lopen voor een gesprek over energiebesparing en het (collectief) opwekken van energie. Ook kan je een afspraak maken, waarbij kundige vrijwilligers van het energiehuis bij je thuis langskomen. Doordat het huis elke dag open is werkt het heel laagdrempelig. Ook is er aandacht voor iedereen – mensen met een grote en een kleine beurs. Hier kunnen wij goed van onze buren leren! Dit lijkt mij een heel goed idee voor Baarn.