Simone is blij dat het lokale bestuur van GroenLinks, onder andere met dit interview, aandacht wil besteden aan dit onderwerp. Ze vindt het een belangrijk signaal omdat erkend wordt dat ongewenste omgangsvormen kunnen voorkomen, dat je dat onprettig mag vinden en dat je de keuze hebt om met deze ervaring iets te doen.
Wat is je achtergrond? En wat maakt jou geschikt als vertrouwenscontactpersoon?
Ik ben geboren in Enschede. De liefde bracht mij in 1979 naar Baarn. Ik studeerde Civiel Recht aan de VU in Amsterdam. Ik heb gewerkt als advocaat en daarnaast ook als mediator. Ik heb geen gecertificeerde opleiding gevolgd voor de functie van vertrouwenspersoon. Ik heb wel een cursus gevolgd op dit gebied én vele jaren ervaring opgedaan als vertrouwenspersoon voor een aantal basisscholen in Soest en Soesterberg.
Vaardigheden die belangrijk zijn voor een vertrouwenspersoon zijn onder meer empathie, geduld, luistervaardig zijn, zorgvuldigheid, onpartijdigheid. Je moet in staat zijn om mensen in moeilijke omstandigheden bij te staan, en naast iemand te staan die jou nodig heeft.
Waarom kiest GroenLinks Baarn/Eemnes voor een vertrouwenscontactpersoon in plaats van vertrouwenspersoon?
GroenLinks heeft op landelijk niveau een aantal regelingen getroffen in het kader van veilig werken/functioneren, en vertrouwenspersonen per regio aangesteld (zie onderaan deze pagina).
Het bestuur van GroenLinks Baarn/Eemnes vindt het belangrijk dat er ook een lokale vertrouwenscontactpersoon voor de directe opvang is. Iemand in de buurt, toegankelijk en makkelijk bereikbaar. Op het moment dat een lokale kwestie die bij mij terechtkomt de status van een formele klacht krijgt, dan verwijs ik door naar de landelijk aangestelde vertrouwenspersoon.
Met welke problemen kunnen leden van GroenLinks Baarn/Eemnes bij jou terecht?
Problemen die zich voordoen tussen mensen binnen de lokale partij en die voortkomen uit werkzaamheden/activiteiten voor GroenLinks.
De meest voorkomende situaties waaruit kwesties ontstaan waarbij de vertrouwenscontactpersoon betrokken kan raken zijn ongewenste omgangsvormen zoals agressie/geweld, discriminatie, seksuele intimidatie, pesten, schending van integriteit.
Wat houdt jouw werk in?
Bij conflicten spelen emoties vaak hoog op. Een vertrouwenscontactpersoon kan bijdragen aan het oplossen van een vervelende situatie. Voor degene die het aangaat is het belangrijk om haar/zijn/hun emoties te kunnen uiten en in vertrouwen vervelende ervaringen kan delen.
Het is goed om te weten dat de persoon waar het om gaat zelf bepaalt wat deze wil vertellen en welke vervolgstappen deze wenselijk vindt. Ik heb geen agenda die gevolgd moet worden. Soms kan praten al voldoende zijn en ertoe leiden dat iemand zelf een oplossing ontdekt.
Ik vind het heel belangrijk dat degene die bij mij komt zelf de regie houdt. Wel zal ik proberen te voorkomen dat deze zich terugtrekt in blijvende woede, verdriet of wrok. We zullen op zoek gaan naar een handelingsperspectief. Dat heeft vaak tijd nodig.
Uiteraard ben ik gehouden aan geheimhoudingsplicht en zal ik alleen die informatie delen waarvoor ik toestemming van de betrokkene heb gekregen.
Past een bemiddelende rol ook bij je functie?
Een bemiddelende rol in een conflict waarbij ik namens de persoon in kwestie een gesprek aan zou gaan, past niet bij mijn rol als iemand die naast één van de conflictpartijen staat. Nagaan wat iemand wil bereiken in een bemiddelingsgesprek is al anders. Ik kan er dan aan bijdragen dat wat iemand naar voren wil brengen goed op tafel komt. Mijn rol is het best te omschrijven als ondersteunend. Ik kan ook meegaan naar zo’n gesprek, maar dan naast iemand, niet in de plaats van.
Wat doet een vertrouwenspersoon wel wat jij als vertrouwenscontactpersoon niet doet?
Wanneer een conflict uitmondt in een formele klacht die ingediend gaat worden bij de commissie ongewenste omgangsvormen, dan adviseer ik om de vertrouwenspersoon van het Landelijk Bureau GroenLinks in te schakelen. Zo nodig kunnen we samen zo’n gesprek met de vertrouwenspersoon voorbereiden.
Zie je voor jezelf ook een rol om veilig werken en veilige omgangsvormen te realiseren?
Ja, dat hoort er wat mij betreft ook bij. Een voorbeeld daarvan is aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen en de implicaties van voorkeurstemmen. Stel een kandidaat wordt met voorkeurstemmen gekozen, waardoor iemand die hoger staat op de lijst moet wijken. Hoe ga je daar zorgvuldig mee om? Daar kun je en moet je als bestuur op anticiperen.
Bij preventie denk ik ook aan het verlagen van de drempel om vervelende situaties bespreekbaar te maken. Wat daarbij kan helpen is op de website aandacht besteden aan thema’s als integriteit en ongewenste omgangsvormen. Ik kan er ook een keer over komen praten op een ledenbijeenkomst.
Een organisatie met een open cultuur draagt ook bij aan preventie, omdat je als lid weet dat ook moeilijke onderwerpen serieus worden genomen. GroenLinks Baarn/Eemnes heeft met de aanstelling van mij als vertrouwenscontactpersoon een belangrijk signaal gegeven. Aarzel dus niet als je denkt dat je er baat bij hebt om mij in te schakelen. Je bent welkom.
Neem contact met mij op via 06-1052 6563 of mail naar: