Evenementen en bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Mensen die geen cruciaal beroep in een vitale sector uitoefenen wordt gevraagd zo veel mogelijk thuis te werken. En als je toch de deur uitgaat, geldt de Heilige Afstand van anderhalve meter. Maatregelen die worden samengevat onder de noemer ‘social distancing’: sociaal afstand nemen. Wat eigenlijk een rare term is. Want in feite gaat het om physical distancing: fysiek afstand nemen. Bij elkaar uit de buurt blijven, zodat het coronavirus niet kan overspringen.
Mensen zijn sociale wezens. En dus verzinnen ze allerlei inventieve oplossingen om van fysieke afstand geen sociale afstand te maken. Om tóch - op een veilige manier - met elkaar contact te houden en zelfs nieuwe contacten te leggen. Overal ontstaan levendige gesprekken tussen buren over tuinhekken of vanaf balkons, met voldoende meters tussenruimte. De ouderwetse telefoon – die waarmee je belt! – maakt een comeback. En collega’s van afdelingen, besturen van organisaties en vriendengroepen installeren en masse allerlei computerprogramma’s die het mogelijk maken om met meerdere mensen digitaal in gesprek te gaan. We zijn een vindingrijk volk, zo blijkt.
Bij dit alles is het goed om te beseffen dat niet iedereen in staat om sociaal isolement te vermijden. Bekend zijn natuurlijk de ouderen in verpleeghuizen en instellingen die geen bezoek meer mogen ontvangen. Het is hartverwarmend om te zien dat er ook in Baarn allerlei initiatieven ontstaan om hen het gevoel te geven dat ze niet worden vergeten. Taartenacties. Bloemenhuldes. Concerten op de stoep. Kijk maar eens op de Facebookgroep ‘Coronahulp Baarn’ – overigens een prima groep om erachter te komen waar u zelf een bijdrage kunt leveren.
Maar laten we niet uit het oog verliezen dat er nog veel meer mensen zijn voor wie eenzaamheid dreigt. De oudere mevrouw die nog op zichzelf woont, maar geen thuishulp meer ziet. De vrouw met astma die niet meer naar buiten kan. De man met psychische klachten die met enige begeleiding zelfstandig woont, maar geen vrienden heeft. Of de laaggeletterde die geen mailtjes, Whatsappjes en Facebookberichtjes kan lezen. Als deze toestand langer gaat duren – en daar ziet het wel naar uit – worden zij het kind van de rekening.
Vorige week hebben zo’n honderd vrijwilligers in Baarn huis-aan-huis een pakketje flyers bezorgd van Stichting Welzijn Baarn, Eenzaamheid Baarn, PIT Baarn en RTV Baarn. Daarbij zat ook een ‘Beste Buur’-kaartje. U kunt dat in de bus gooien bij iemand in de buurt die mogelijk hulp kan gebruiken of behoefte heeft aan aanspraak. Misschien ligt het nog bij u in de krantenbak. Kijk dan nog eens om u heen aan wie u hulp of ondersteuning kunt bieden. Of misschien hebt u het al gepost, maar kent u nog iemand die behoefte zou kunnen hebben aan hulp bij de boodschappen of een luisterend oor.
Beste Buur kaarten
Wilt u nog één of meer ‘Beste Buur’-kaartjes ontvangen? Stuur dan een mail naar Jeroen Bosman. Ik maak dan kaartjes bij en kom op de fiets naar u toe om ze bij u door de bus te gooien.
En ziet u in uw omgeving schrijnende situaties ontstaan? Laat het ons dan ook weten. Dan spelen we het door aan de instanties.
Laten we elkaar – op gepaste afstand! – vasthouden in deze uitdagende tijden. Maak van fysieke afstand geen sociale afstand!