Integrale Toegang Sociaal Domein

Ook de Baarnse bevolking kent mensen die het in het leven niet op eigen kracht redden. Juist zij kunnen niet altijd terugvallen op familie, vrienden of buren en zijn deels afhankelijk van professionele hulp en ondersteuning.

Een aantal van deze professionele organisaties werkt sinds enige jaren samen onder de vlag van PIT Baarn. PIT Baarn, gevestigd aan de Eemnesserweg, is bedoeld als eerste aanmeldpunt voor inwoners met vragen over onder andere inkomen, werk, wonen, gezondheid, opvoeding, zorg en welzijn. Waar mogelijk wordt de vraag direct beantwoord; waar nodig wordt de inwoner doorverwezen.

Met het instellen van PIT Baarn is de toegankelijkheid van voorzieningen in het sociaal domein al sterk verbeterd. Maar nog steeds krijgen te veel mensen het niet voor elkaar om de juiste hulp of ondersteuning te krijgen. En vaak zijn dit juist de inwoners die dat het hardst nodig hebben. Niet zelden hebben zij meerdere problemen die elkaar versterken. Denk aan laaggeletterdheid, niet mee kunnen komen in onze snelle maatschappij. Aan armoede. Aan een chronische aandoening. Aan discriminatie en vooroordelen vanwege je afkomst. Aan de stress en frustratie die dit geeft. En aan de gevolgen die dat weer heeft voor je gezondheid.

Het probleem - en dat zie je overal - is dat inwoners met multiproblematiek te maken krijgen met verschillende gespecialiseerde hulpverleners. Hulpverleners die allemaal hun stinkende best doen, maar vaak niet goed van elkaar weten wat ze doen. Met als gevolg dat de betrokkenen de weg kwijtraken en van de regen in de drup raken.

Het college wilde aan de voorkant meer duidelijkheid voor inwoners scheppen, onder het mom: “Het maakt niet uit wie die inwoner is of wat hij vraagt; hij is altijd op de juiste plek voor een eerste of volgende stap.” Niets lijkt logischer, maar zoals gezegd: de praktijk is vaak weerbarstig.

Onze fractie heeft nog eens benadrukt dat inwoners met de grootste nood aan hulp en ondersteuning vaak niet het inzicht, de energie of het zelfvertrouwen hebben om nét zo lang door te vragen tot ze krijgen wat ze nodig hebben. Als je de toegankelijkheid wilt verbeteren, moet dat besef steeds het uitgangspunt zijn. Je moet je verplaatsen in de meest kwetsbare inwoners. Die moet je het niet onnodig moeilijk maken. En die moet je niet onnodig lang laten wachten.

Als je je dat realiseert, kom je onvermijdelijk tot de slotsom dat bij integrale toegang tot het sociaal domein niet het aanbod, maar de vraag voorop staat. Niet de organisaties, maar de inwoners. Dat vraagt om een hecht basisteam van breed onderlegde medewerkers die kunnen doorverwijzen naar specialisten. Het college wilde daar langzaam naar toe werken; de raad wilde in meerderheid sneller doorpakken.

Tegelijkertijd leveren de welzijnsorganisaties wél de mensen die het moeten doen. Waar Welzijn Baarn puur op Baarn gericht is, zijn Welzin en MEE regionale organisaties die medewerkers bij PIT Baarn detacheren. We spraken medewerkers die betwijfelden of ze die rol zouden kunnen blijven vervullen als ze zouden moeten opgaan in één Baarns team. En dat begrepen we ook.

Voor onze fractie gaf het uitgangspunt van integrale toegang tot het sociaal domein de doorslag. Inwoners van Baarn moeten snel en goed worden geholpen, zodat ze niet vastlopen. En in onze ogen vraagt dat om een hecht team. Daarom stemden we in met het amendement om daar voortvarend naar toe te werken.

Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)

Van een heel andere orde was het raadsvoorstel om te gaan werken met Integraal Beheer Openbare Ruimte, ofwel IBOR. Maar er waren ook frappante gelijkenissen met het vorige onderwerp.

Iedereen kent de voorbeelden. De straat wordt opgebroken omdat het riool aan vervanging toe is. Maar eigenlijk voldoet het wegdek ook niet meer aan de eisen van de tijd. Helaas staat de vervanging van het wegdek pas over twee jaar op de planning. Na het dichtgooien van de sleuf wordt het provisorisch hersteld. Aanwonenden hebben nog twee jaar ergernis vóór de straat opnieuw voor een paar weken open gaat. O ja, en dan moet er ook nog glasvezel worden aangelegd. En misschien willen we in het kader van de energietransitie ook wel een netwerk voor het gebruik van aardwarmte uitrollen.

Het IBOR gaat uit van de gedachte: doe alles in één keer. Breek de straat open, vervang alle kabels en leidingen en zorg meteen voor een nieuw wegdek. En stop dan niet bij de erfgrens. Ook hier dus: kijk niet primair naar de organisaties (de beheerders van wegen, kabels en leidingen), maar naar de inwoners en bedrijven. Zorg dat de overlast kort en hevig is en tot duurzame verbeteringen leidt.

Het voorstel kon in de raad op algemene instemming rekenen. En voor onze fractie gold dat misschien nog wel sterker. Want als je de straat van gevel tot gevel openhaalt, kun je meteen de kabels en leidingen leggen die nodig zijn voor de energietransitie. En je geeft de inwoners een duidelijk tijdslot om - al dan niet gezamenlijk - maatregelen te treffen die bijdragen aan een duurzame aarde. Denk aan het onttegelen van tuinen of het afkoppelen van hemelwater.

Al met al was het een raadscyclus met misschien wat minder politiek vuurwerk dan gebruikelijk, maar wel met een aantal beslissingen die veel inwoners van Baarn ten goede zullen komen.

Alle raadsvergaderingen zijn terug te kijken via baarn.raadsinformatie.nl