De eerste raadscyclus van 2025 is alweer achter de rug. Begin van de maand diende ik schriftelijke vragen in omdat het COA op 1 januari gestopt bleek te zijn met toeslagenhulp aan statushouders, zonder dit te communiceren met gemeenten.

Schriftelijke vragen toeslagenhulp

Die toeslagenhulp is belangrijk omdat veel statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) afhankelijk zijn van toeslagen, maar niet altijd weten hoe ze die op tijd en bij de juiste instantie moeten aanvragen. Om te voorkomen dat zij in de schulden belanden, kregen statushouders hierbij in de beginperiode ondersteuning. 
COA is hier per 1 januari plotseling dus mee gestopt. Aan het college heb ik gevraagd wat dit betekent voor statushouders in Baarn. En hoe we kunnen voorkomen dat zij hier de dupe van worden. De beantwoording is nog niet binnen.

Vooruitblik nieuwe jaar

De eerste fractievergadering van het jaar hebben we vooruitgekeken op onze aandachtspunten in het nieuwe jaar met de raadsleden, steunfractieleden en nog een aantal fijne mensen die al kortere of langere tijd met onze fractie meedraaien. 

Een belangrijk onderwerp voor ons als groen-rode partij dat eraan komt is bijvoorbeeld de geactualiseerde versie van de nota Baarn Vitaal. In deze nota komen alle beleidsdossiers samen die te maken hebben met het welzijn van onze inwoners. Ook belangrijk wordt het beleidskader Vroegsignalering en schuldhulpverlening. De huidige aanpak werkt goed, maar hoe zorgen we ervoor dat we schulden nog meer voorkomen en dat mensen niet terugvallen? Preventie wordt in het sociaal domein van nog groter belang, zeker gezien de bezuinigingen van het Rijk.

Verder kijken we uit naar het nieuwe Bomenbeleidsplan. Dat plan moet helpen om bomen in Baarn te beschermen en versterken, en tegelijk andere uitdagingen in de schaarse openbare ruimte te kunnen opvangen.

Parkeerbeleid

Een belangrijk onderwerp waar onze fractie al lang op aandringt is een actualisatie van het Parkeerbeleid. In januari stond dan eindelijk op de agenda. We willen dat de auto niet vanzelfsprekend meer de openbare ruimte inneemt en dat mensen kiezen voor duurzamer vervoer. Ook kunnen door lagere parkeernormen meer nieuwe woningen worden gebouwd omdat er dan minder ruimte voor parkeerplekken vereist is.

Wim Genuit: "Het wordt hoog tijd om van nu af aan andere keuzes te gaan maken in Baarn. Hoog tijd dat we op een andere manier naar mobiliteit gaan kijken. Dat het niet meer vanzelfsprekend is dat iedereen een eigen auto voor de deur heeft staan. Dat we inzien dat we vastlopen in de energietransitie als we allemaal onze benzineauto willen gaan inruilen voor een eigen elektrische auto. Dat we vooral ook de beschikbare openbare ruimte eerlijker gaan verdelen zodat er meer ruimte gemaakt wordt voor spelende kinderen en voor meer groen dat hard nodig is om versteende straten weer leefbaar te maken."

In de Mobiliteitsvisie die in 2020 is aangenomen is een aanzet gegeven. Nu gaat het erom dat we de uitgangspunten in de praktijk brengen met deze nieuwe nota's Parkeerbeleid en Parkeernormen. Om te beginnen bij nieuwe bouwprojecten en in straten en wijken waar bewoners zelf besluiten dat het anders moet.
Helaas waren veel andere partijen niet enthousiast. Voor meerdere partijen was het een brug te ver dat parkeervergunningen invoeren werd genoemd als een van de instrumenten tegen parkeerdruk. Zelfs terwijl dit alleen zou worden doorgevoerd als daar in een wijk genoeg draagvlak voor is. Het volledige parkeerbeleid dreigde daardoor geen meerderheid te krijgen, terwijl de raad wel bijna unaniem voorstander was van de verlaagde parkeernormen. 

De raad besloot uiteindelijk over die 2 onderdelen apart te stemmen. Het CDA diende verder een amendement in om alle passages over parkeervergunningen uit het parkeerbeleid te halen. Als coalitie besloten we hierin mee te stemmen zodat de rest van het parkeerbeleid wél aangenomen kon worden. We zijn wel teleurgesteld dat dit instrument uit de koffer gehaald moest worden, waardoor we de hoge parkeerdruk in sommige wijken waarschijnlijk niet kunnen oplossen. 

Verder stemden we voor een motie van het CDA om inwoners de mogelijkheid te bieden om kabelgoottegels in de stoep aan te vragen. Zo creëren we een oplossing voor mensen die geen eigen oprit hebben en hun elektrische auto willen opladen met eigen stroom. De motie werd aangenomen.

Voorstel beperken daling algemene reserve 2025

Verder spraken we in januari over het beperken van de daling van de algemene reserve 2025. Dit naar aanleiding van een motie van CDA die hiertoe opriep bij het aannemen van de Begroting 2025 in oktober. Onze fractie heeft de motie om de daling van de algemene reserve in 2025 tot maximaal 2 miljoen te beperken toen gesteund om het draagvlak onder de begroting te vergroten.  

Jeroen Bosman: "Een compliment aan de wethouder is op zijn plaats. Hij heeft meteen de fractievoorzitters uitgenodigd om het overzicht met incidentele uitgaven voor 2025 kritisch door te nemen. Vrijwel alle fracties hebben hun nek uitgestoken en zijn met voorstellen gekomen. Groot was onze verbazing dat de fractie die altijd voorop loopt met kritiek op de begrotingsdiscipline van het college hierbij niet thuis gaf. We verwachten dat de VVD in april wél haar verantwoordelijkheid neemt als we lastige gesprekken moeten voeren om de korting van het rijk op het gemeentefonds het hoofd te bieden."

De fractie van GroenLinks vindt dat het college er ruim in is geslaagd om te voldoen aan het verzoek van de raad. En we zijn blij dat dat is gelukt zonder onomkeerbare ingrepen op de thema’s die wij altijd al belangrijk vinden: Gelijke kansen, Bestaanszekerheid, Wonen, Duurzaamheid en Natuur & groen. En ook zonder de nét aangenomen plannen voor onze jongeren meteen de nek om te draaien. 

Spijtig is wel dat de succesvolle actie Baarn Buurt Mee, waarbij inwoners een cheque kunnen doneren aan buurtinitiatieven, minder budget krijgt. Baarn Buurt Mee heeft de afgelopen 2 jaar met zeker 50 initiatieven buren bij elkaar gebracht die samen hun buurt veiliger, groener of socialer hebben gemaakt. Eén op de vier Baarnse huishoudens deed mee door de ontvangen buurtcheque te doneren. Initiatiefnemers zijn enthousiast en pleiten voor continuïteit. De wethouder heeft aangegeven de actie op een andere manier voort te zetten met minder overheadkosten. Het is voor ons belangrijk dat de ruimte voor buurtinitiatieven blijft bestaan.

Constructieve oppositie

Zoals blijkt uit de behandeling van de bovenstaande 2 onderwerpen moeten we als coalitiepartij soms water bij de wijn doen, sinds de coalitie haar meerderheid kwijt geraakt is na het vertrek van 2 raadsleden uit VoorBaarn. Gelukkig is het grootste deel van de oppositie constructief en zoeken we naar manieren om elkaar te vinden, zodat belangrijk beleid voor onze inwoners voortgezet wordt.

Een uitzondering daarop is de VVD. Zoals al bleek uit een column van Eugene Leenders in de Baarnsche Courant valt het op dat deze partij vaak aan de zijlijn staat. Een deel van de VVD-raadsleden maakt er een gewoonte van onredelijke kritiek te uiten zonder met oplossingen te komen. De grootste fractie in de raad is ook regelmatig nauwelijks vertegenwoordigd op informatiebijeenkomsten.
In de Besluitraad van januari trok een van de VVD-raadsleden fel van leer tegen wethouder Prakke die aangaf wegens beperkte ambtenarencapaciteit nog niet verder te zijn geraakt met het dossier Wintertuin, sinds de raad - tot onze teleurstelling - de aanpak via een stichting van enthousiaste inwoners van tafel veegde. Tot schijnbare verbazing van de rest van de VVD schorste dit raadslid vervolgens de vergadering voor 10 minuten om iets te bespreken. Zou de partij met een motie van treurnis komen? Voor de rest van de raad en inwoners die de vergadering keken was het niet te volgen. Uiteindelijk kwam de partij terug en liep het met een sisser af: er gebeurde niks. 

Wij kijken ernaar uit om in 2025 samen met alle constructieve raadsleden, betrokken inwoners en organisaties te werken aan de opgaven die er voor Baarn liggen. Laat positieve energie en oplossingen de boventoon voeren. Want die zijn er gelukkig volop in Baarn.