Portefeuilles

  • Werk en inkomen
  • Onderwijs
  • Kunst en cultuur
  • Jongeren
  • Inclusieve samenleving
  • Communicatie en inwonersparticipatie
  • Bestuur en organisatie

Over mij

Mijn naam is Anne Sluijs (1994) en ik woon sinds de zomer van 2019 met mijn vriend in Baarn. Tijdens mijn studies aan de Universiteit Utrecht heb ik me verdiept in de Nederlandse taal, cultuur, geschiedenis en literatuur. Mijn passie voor dit vakgebied mag ik dagelijks volgen in mijn werk als directeur van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN). Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de landelijke politiek, feminisme, antiracisme en duurzaamheid. Verder wandel ik regelmatig in de natuur en word ik blij van lekker eten en drinken met vrienden en familie.

Actief bij GroenLinks

Ik ben politiek actief geworden omdat ik vind dat er verandering nodig is. Er is een klimaatcrisis, een wooncrisis, een groeiende kloof tussen arm en rijk. En er is nog steeds geen sprake van gelijke kansen voor iedereen. Het goede nieuws is dat we weten hoe we dit alles kunnen oplossen. Het slechte nieuws is dat de mensen aan de macht niet die noodzaak tot verandering (willen) zien.

Ik vind het belangrijk om, als jonge vrouw, te laten horen dat die noodzaak er wél is. Op kleinere schaal doe ik dat in de lokale politiek.

Bij GroenLinks Baarn ben ik begonnen als digitale media manager en webmaster. Vervolgens werd ik ook algemeen bestuurslid. Na de verkiezingen in maart 2022 legde ik deze functies neer omdat ik met voorkeursstemmen verkozen werd tot raadslid.

Belangrijke onderwerpen

Op alle terreinen hecht ik waarde aan inclusief denken. Dat betekent dat de gemeente in haar beleid rekening moet houden met alle inwoners. Denk aan goede toegankelijkheid van de publieke ruimte en van informatie, of aan het effect van beleidskeuzes op mensen met weinig geld. De gemeente moet zich bij het maken van beleid keer op keer verplaatsen in alle perspectieven. Dat kan door te zorgen dat veel verschillende mensen meedenken. Daarnaast is het aanpakken van de klimaatcrisis natuurlijk essentieel, en maak ik me zorgen over de impact van de wooncrisis op jonge mensen.

In Baarn

Baarn is een plaats met een fijne sfeer. In het centrum zijn veel leuke winkeltjes, waarvan ik hoop dat ze blijven bestaan. Zeker in de coronatijd hebben we gemerkt hoe fijn het is om alles in de buurt te hebben. Ik vind het daarnaast prettig om in zo'n mooie groene omgeving te wonen. Dat groen moeten we beschermen en niet volbouwen.