Voordat de raad aan de openbare novembervergadering begint, is er een besloten vergadering ingelast. In deze vergadering besluit de raad om Mark Röell aan te bevelen voor herbenoeming als burgemeester van Baarn, volgend op zijn tweede termijn die in maart volgend jaar afloopt.
De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Roy Bruins, zegt aan het begin van de openbare vergadering namens de hele raad: “Er is veel waardering voor de manier waarop de burgemeester het ambt vervult. Hij is in al zijn rollen als burgemeester betrokken, verbindend, benaderbaar, altijd oprecht geïnteresseerd en aimabel. In onze gemeente wordt hij als een echte burgervader ervaren.”
Overgang naar duurzame energiebronnen
Het belangrijkste onderwerp in deze novembervergadering is de ‘warmtetransitie’, de overgang van aardgas naar duurzame energiebronnen, om woningen en andere gebouwen in Baarn te verwarmen. In de vorige raadsperiode heeft de raad de ‘Transitievisie Warmte, wonen in Baarn zonder aardgas’ (pdf) vastgesteld. In deze visie staat beschreven hoe de overgang naar een aardgasvrij Baarn zou moeten verlopen.
Vandaag staat op de agenda een voorstel van het nieuwe college om een aantal aanvullende randvoorwaarden te stellen aan deze warmtetransitie. Doel hiervan is om inwoners en gemeenteraad meer duidelijkheid te geven over de te volgen route en de prioriteiten:
- welke wijken komen het eerst aan de beurt; en
- aan welke voorwaarden moeten mogelijke alternatieven voor aardgasverwarming voldoen?
Nu starten, later bijsturen als dat nodig is
Tijdens het debat eerder deze maand, werd al duidelijk dat een meerderheid van de raad de voorgestelde kaders nog niet concreet genoeg vond. Sommige partijen wilden de besluitvorming uitstellen totdat er meer zekerheid is over de mogelijke oplossingen en kosten. GroenLinks pleitte er toen voor om niet te wachten maar meteen serieus aan de slag te gaan met de warmtetransitie, ondanks alle onzekerheden.
Het college moet de raad goed op de hoogte houden van de ontwikkelingen, zodat de raad kan bijsturen zodra dat nodig blijkt. De portefeuillehouder, onze GroenLinks wethouder Steven de Vries, gaf in het debat aan dat hij openstaat voor suggesties om de aanvullende kaders te veranderen of verder aan te scherpen.
Invloed bewoners bij transitieplannen
De oproep van Steven is door de raad opgepakt. Dat blijkt uit de vier amendementen en drie moties die voor dit agendapunt worden ingediend. Een motie is een verzoek aan het college door één of meer raadsleden bij het besluitvormingsproces. Een amendement is een voorstel om een deel van de tekst van het beleidsstuk aan te passen.
De amendementen en twee van de drie moties zijn samen voorbereid door de coalitiepartijen VoorBaarn, GroenLinks, PvdA en D66, met wisselende steun van andere partijen. In de amendementen worden de volgende punten beter vastgelegd:
- vrijwilligheid van bewoners om wel of niet mee te doen met een collectieve oplossing;
- invloed die bewoners krijgen op de plan- en besluitvorming;
- ondersteuning van initiatieven van bewoners door de gemeente; en
- informatie die de raad van het college krijgt om het proces te kunnen bijsturen.
De twee moties gaan over goede communicatie met inwoners en ondernemers over de Transitievisie Warmte, en de manier waarop de kosten voor de inwoners vergeleken worden met hun energiekosten vóór de transitie. Deze amendementen en moties worden allemaal aangenomen. De derde motie, van de ChristenUnie en VVD, om eerst een gedetailleerd projectplan te maken voordat begonnen wordt met een wijkgerichte aanpak, krijgt geen meerderheid.
Deelvervoer met duidelijke voorwaarden
Een volgend agendapunt gaat over een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). René van Wijk (CDA) dient een amendement in om duidelijke voorwaarden te stellen aan aanbieders van ‘deelmobiliteit’ zoals deel-scooters, -fietsen, -steps. Aanbieders moeten dan aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat ze een vergunning kunnen krijgen om hun deelvoertuigen in Baarn op straat te zetten. GroenLinks steunt het amendement. We zijn voor deelmobiliteit, vooral als alternatief voor individueel autobezit. Maar we vinden het ook belangrijk dat de gemeente regels stelt om overlast van overal rondslingerende deelvoertuigen te voorkomen.
Dure mislukking digitaal dossier
Aan het eind van de vergadering wordt een raadsbreed gesteunde motie aangenomen, die is opgesteld door Rik van Hardeveld (CDA). De aanleiding is de mislukte ontwikkeling van een digitaal dossier voor de jeugdgezondheidszorg. De betrokken GGD’s - gemeentelijke gezondheidsdiensten - hebben kortgeleden besloten om te stoppen met de huidige softwareontwikkeling. Ze hebben er geen vertrouwen meer in dat de leverancier alsnog met een bruikbaar product op de proppen komt.
Deze mislukking heeft de aangesloten gemeentes veel geld gekost, waaronder Baarn. De motie verzoekt het college om er bij het algemeen bestuur van de GGD regio Utrecht op aan te dringen de noodzakelijke lessen te trekken uit deze mislukking. Om er zeker van te zijn dat dit niet weer kan gebeuren.
Warmtetransitie krijgt veel steun
Terugkijkend op deze raadsvergadering, valt vooral het volgende op. De vier coalitiepartijen kunnen prima door één deur bij een ingewikkeld en beladen onderwerp als de warmtetransitie, ondanks hun verschillen in uitgangspunten en achterbannen. En ze krijgen daarbij ook opbouwende steun van partijen zoals CDA en 50PLUS. De sfeer in de raad heb ik in het verleden wel slechter meegemaakt.
Meer weten?
Bekijk de agenda en de stukken, of luister de raadsvergadering terug.
Heb je vragen of wil je reageren? Neem contact met ons op.