Afgelopen maand stelde de gemeenteraad unaniem de begroting voor 2024 vast. GroenLinks is daar blij mee, want er staat veel in dat wij belangrijk vinden.
Programmabegroting 2024
We zagen in de begroting veel terug van onze ambitie om verder te bouwen aan een menselijke, eerlijke en duurzame gemeenschap. Met aandacht voor inwoners die het niet vanzelf redden, waaronder mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Met aandacht voor jongeren, die zich nu vaak niet gezien voelen. En met nieuw perspectief voor inwoners die lang moeten wachten op een betaalbare woning.
Bij de behandeling van de Perspectiefnota in juli, waarbij altijd vast vooruitgeblikt wordt op welke wijzigingen we kunnen verwachten in de begroting, vroegen we met succes om meer aandacht voor:
- toegankelijkheid van fiets- en voetpaden; en
- minder financiële drempels voor bewoners van monumenten en woningen in beschermd dorpsgezicht die willen verduurzamen.
Beide zagen we deze maand terug in de begroting.
Motie frisfeest voor jongeren
Bij de begroting werd een aantal moties ingediend waarmee het college werd opgeroepen om nog zaken toe te voegen aan de begroting. Zelf werkte ik samen met Muhammed Korkmaz van VoorBaarn aan de motie Frisfeest voor jongeren, die daarnaast door PvdA en CU werd mede-ingediend. De afgelopen jaren deed de gemeente onderzoek naar voorzieningen voor jongeren en naar de problematiek rond drugsgebruik onder jongeren. Uit de begroting bleek dat het college in 2024 meer aandacht gaat besteden aan de wensen van jongeren door de aanbevelingen uit deze onderzoeken op te volgen. Daar zijn we heel blij mee.
Om al eerder te laten zien dat we de wensen van jongeren serieus nemen, moedigden we met deze motie het college aan om de al voorgenomen plannen voor een frisfeest (feest zonder alcohol) naar voren te halen. En er nog dit jaar of begin volgend jaar voor te zorgen dat er zo'n feest komt. De motie werd bijna unaniem aangenomen. We zien dit als een mooie aftrap voor meer activiteiten voor jongeren in onze gemeente, waar ze elkaar kunnen ontmoeten ongeacht op welke school of bij welke club je zit.
Motie beleidsnota dierenwelzijn
De PvdA nam het initiatief voor een motie om een beleidsnota dierenwelzijn op te stellen. Wij sloten ons daar graag bij aan. Dierenwelzijn en de bescherming van dieren zijn voor een groot deel geborgd in onze nationale regelgeving. Er zijn echter beleidsterreinen waarop de gemeente rechtstreeks te maken krijgt met dieren. En dan is het goed om te weten welke basisprincipes we hanteren. Bijvoorbeeld bij het toekennen van subsidies aan organisaties of evenementen waar dieren bij betrokken zijn. We hoeven niet zelf het wiel uit te vinden, want er zijn al veel voorbeelden in andere gemeenten voor een dergelijke beleidsnota.
Helaas zag een meerderheid van de raad het nut niet in van een dergelijke nota en werd de motie verworpen. Wij hopen dat het signaal alsnog bij het college is overgekomen. Hoe dan ook zullen we als gemeente voor vraagstukken rond dierenwelzijn komen te staan. Bijvoorbeeld als 1 januari 2024 het fokverbod op herten in hertenkampen en op kinderboerderijen ingaat.
Andere moties
We sloten ons verder aan bij de motie versneld verbeteren contract- en leveranciersmanagement van D66, die unaniem werd aangenomen. Kort samengevat halen we hiermee een investering naar voren die uiteindelijk geld zal opleveren.
Bij de motie die opriep om een jeugdlintje in te stellen, eveneens van D66, hadden we onze twijfels. Hoewel dit sympathiek klinkt, twijfelen we of het toekennen van een lintje de beste manier is om jonge mensen waardering te geven voor hun maatschappelijke inzet. Moet je daar überhaupt een prijs voor toekennen, in deze tijden van prestatiedruk en competitie? Uiteindelijk konden we ons goed vinden in de suggestie van de burgemeester om in gesprek te gaan met de kinderburgemeester over hoe we kinderen die iets moois doen voor de samenleving in het zonnetje kunnen zetten. De motie werd ingetrokken.
Tot slot was er de motie van D66 en PvdA om de toekomstvisie op het sportpark uit te breiden met de vraag of in dat gebied langs de Geerenweg ook woningbouw mogelijk is. Op zich vonden we dit geen gek idee. Hoewel we het liefst alles zo veel mogelijk in samenhang behandelen: in de loop van 2024 gaan we sowieso al beslissen over een Omgevingsvisie waarin we vastleggen waar in Baarn de komende tientallen jaren ruimte is voor woningen, bedrijven, recreatie en natuur. Ook deze motie werd uiteindelijk ingetrokken, na een toezegging van wethouder Veldhuizen om te bekijken hoe dit meegenomen kan worden in lopende trajecten. Hij streeft ernaar in januari de raad hierover te informeren.
Racketcentrum De Geeren, woningbouw Nieuw Baarnstraat 31-33 en flexwoningen bij Bomencentrum
Natuurlijk stonden er nog meer onderwerpen op de agenda, waarvan ik er nog een paar uitlicht.
De raad steunde in meerderheid het besluit van het college om een borgstelling te bieden aan Stichting Exploitatie Racketcentrum De Geeren. Ook onze fractie was voor, omdat we hiermee ervoor zorgen dat tennis, badminton, squash en padel voor onze inwoners financieel betaalbaar blijven. In plaats van dat een commerciële partij het opkoopt en vooral kijkt naar waar de meeste winst op te behalen is.
We stemden verder in met het verzoek om op Nieuw Baarnstraat 31-33 in principe medewerking te verlenen aan het realiseren van zeven betaalbare en levensloopbestendige appartementen. Het plan sluit goed aan bij onze wens om:
- bedrijfsruimte in het centrum om te zetten naar woonruimte, en
- betaalbare woningen voor ouderen te bouwen om de doorstroming voor alle woningzoekers te bevorderen.
Aan het einde van de Besluitraad diende de ChristenUnie een motie in over een woningbouwproject op het Bomencentrum. De motie werd enkele uren voor het begin van de raadsvergadering naar de raad gestuurd, waardoor er nauwelijks tijd was om ons in dit ingrijpende plan te verdiepen. De ChristenUnie, en vervolgens ook VoorBaarn en 50Plus, willen een ontwikkelaar de gelegenheid geven om 200 tot 250 flexwoningen te bouwen op het Bomencentrum. Wij sloten ons aan bij het verzoek van het CDA om dit onderwerp door te schuiven naar een volgende raadscyclus om hier uitgebreider over van gedachten te kunnen wisselen. Daarop werd de motie ingetrokken. CU gaf nog aan dat de ontwikkelaar appte dat ‘ie liever niet nog maanden zou wachten. Dat een ontwikkelaar de agenda van de raad zou dicteren, en dat een raadslid dat verzoek direct doorgeeft, vind ik op z’n zachtst gezegd bedenkelijk.
Onze fractie is alvast ongerust over het voorstel voor flexwoningen op die plek. Het gaat om een landschappelijk waardevol en kwetsbaar gebied in een overgangszone van de hogere zandgrond van de Heuvelrug naar de Eemvallei en grenst aan het NNN-gebied van Groeneveld. Dit buitengebied heeft geen ruimtelijke relatie met de bebouwde kom van Baarn. En dat betekent dat grootschalige woningbouw op deze plek zijn eigen dynamiek creëert; er zal een vraag ontstaan naar lokale voorzieningen. Het is daarom zeer twijfelachtig of het terrein na 15 jaar wel leeg opgeleverd kan worden, zoals de ontwikkelaar belooft. Waar moeten al die bewoners dan heen? En zijn er tegen die tijd geen andere woningzoekenden meer?
We hebben in alle discussies over ontwikkelingen in het buitengebied als GroenLinks steeds aangedrongen op het opstellen van een gebiedsvisie voor het buitengebied. Daarin moet duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen:
- die gebieden waar nog ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen, en
- plaatsen die zo waardevol en kwetsbaar zijn dat we die met rust moeten laten.
Deze visie ontbreekt nog altijd. De nood aan een overkoepelende visie wordt steeds hoger, om te voorkomen dat we met allerlei losse plannen steeds meer groen verliezen.
Terugkijken raadsvergaderingen
Benieuwd naar alle besproken onderwerpen in oktober? Luister naar en/of bekijk de raadsvergaderingen via baarn.notubiz.nl.