Nieuwe vergaderwijze
Vanaf deze raadscyclus heeft de raad een nieuwe vergaderwijze. Die moet helpen om betere besluiten te nemen, meer op hoofdlijnen te vergaderen en inwoners meer inspraak te geven. Ik zat in de werkgroep die het nieuwe reglement en andere aanbevelingen heeft opgesteld voor de raad. Aan Eemland1 vertelde ik samen met Rik van Hardeveld (CDA) wat de belangrijkste veranderingen zijn. Bekijk de video hier.
Aandacht voor Scouting Merhula
Eén van de wijzigingen is dat inwoners nu ook bij de eerste vergadering van de maand kunnen inspreken over onderwerpen die niet op de agenda staan. Dit werd onder andere gedaan door Scouting Merhula. Zij deden een verzoek aan de raad om subsidie om hun clubhuis af te bouwen, dat een aantal jaar geleden door brand verwoest werd. Ons steunfractielid Alex van den Berg agendeerde dit verzoek met een zogenaamde peilnota (ook nieuw) op de agenda van de tweede vergadering, waardoor alle fracties hun overwegingen ten aanzien van het verzoek konden delen.
Alex zei het volgende namens onze partij:
"Elke vereniging in Baarn die geconfronteerd wordt met een situatie als een afgebrand clubhuis moet op hulp kunnen rekenen. Verenigingen zijn belangrijk als bindmiddel voor de Baarnse samenleving, en zoals de heer Koop bij zijn inspraak ook heeft verteld; Scouting bedient een heel andere groep kinderen dan bijvoorbeeld sportverenigingen. Mensen die graag buiten en samen actief zijn zonder competitie-element. Scouting Merhula is ook zeker niet achterover gaan leunen maar heeft naar het zich laat aanzien alle mogelijkheden aangegrepen om de financiën rond te krijgen om een nieuw clubhuis te bouwen en is met grote inzet van vrijwilligers al erg ver gekomen.
Volgens ons heeft scouting Merhula alle opties die ze hebben volledig gebruikt. Wij snappen de vraag aan de raad en staan hier welwillend tegenover. Wij zouden graag de gevraagde subsidie verstrekken om het clubhuis af te bouwen. Tegelijkertijd willen we het college vragen afspraken te maken met de scouting over deelgebruik van het pand voor andere initiatieven die de samenleving ten goede komen. Een nieuw gebouwd klimaatneutraal pand heeft alle potentie om goed benut te worden."
Helaas was er geen meerderheid van de raadsleden bereid om in te gaan op het verzoek van Merhula.
Een eigen Jeugdagenda
Deze maand werd ook een nieuwe Jeugdagenda aangenomen. GroenLinks was hier groot voorstander van. Er werd wel een amendement ingediend waardoor het budget voor de jeugdcoördinator, die het nieuwe beleid moet gaan dragen en uitvoeren, niet meteen structureel maar incidenteel werd vrijgemaakt. Ik zei over de jeugdagenda en het amendement het volgende:
"GroenLinks is heel blij dat er specifiek beleid komt voor jeugd, met sterke ambities op het vlak van voorzieningen, participatie, welzijn, gelijke kansen en zelfredzaamheid en ondersteuning. Zoals inspreker de heer Joziasse begin deze maand aangaf, is het een dynamisch en niet dichtgetimmerd plan, juist om dit beleid sámen met jongeren vorm te geven. Evalueren en concretiseren is op termijn belangrijk, maar nu moeten we eerst vooral ruimte geven aan de jeugdcoördinator, jongeren zelf en andere betrokken organisaties.
Daarom hebben we moeite met amendement A1. We waarderen de constructieve inspanningen om te zoeken naar een aanpassing van het voorstel waardoor meer partijen zich hierin kunnen vinden. Wij hebben echter moeite met het signaal dat we hier niet volledig voor gaan en over 2 jaar al de functie van jeugdcoördinator willen heroverwegen, terwijl er wel wat meer tijd nodig zal zijn om dit beleid helemaal te implementeren in alle domeinen van onze gemeente. Maar als dit nodig is voor een meerderheid dan kunnen we er mee leven. Aangezien de indieners samen al genoeg zetels hebben verwachten we tegen te stemmen vanwege onze inhoudelijke bezwaren."
Hoe dan ook werd het raadsvoorstel aangenomen, en kijken we erg uit naar de concrete resultaten voor onze jongeren.
Algemene Subsidieverordening
Verder spraken we over de nieuwe Algemene Subsidieverordening. Jeroen Bosman zei hierover: "Bij het verstrekken van subsidies wil je toetsen of gemeenschapsgeld goed wordt besteed. Maar je wilt ook voorkomen dat met name kleinere subsidieontvangers worden opgezadeld met onevenredig hoge verantwoordingseisen die vrijwilligers kunnen afschrikken en extra kosten opleveren die niet ten goede komen aan het doel waarvoor de subsidie wordt verstrekt. Dat kan door uit te gaan van vertrouwen waar het kan en controle waar het moet. Wat ons betreft is in deze verordening een goede balans gevonden."
De nieuwe verordening is door de raad vastgesteld. De amendementen op initiatief van de VVD om strengere accountantscontroles te vragen van subsidieontvangers werden gelukkig verworpen. Jeroen: "Dit amendement leidt tot verzwaring van de verantwoordingseisen voor een aantal kleine en middelgrote organisaties. Een beoordelingsverklaring kan alleen door een accountant worden afgegeven. Dat leidt tot extra kosten die niet ten goede komen aan het doel waarvoor de subsidie wordt aangevraagd."
Meerjaren Uitvoeringsprogramma Openbare Ruimte
Het Meerjaren Uitvoeringsprogramma Openbare Ruimte (MUOR) werd aangenomen. Wim Genuit sprak hierover: "GroenLinks is voor dit voorstel, omdat in dit meerjaren uitvoeringsprogramma prioriteiten en kostenschattingen van projecten herzien worden t.o.v. het eerdere onhaalbaar gebleken IBOR, en dit MUOR daarmee een meer realistische basis biedt voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in de komende jaren. Tegelijk maken we ons wel zorgen over de witte vlekken in het beleid, zoals genoemd bij de risico's 1.1 en 1.2 in dit voorstel (met name: groen, bomen, spelen en de warmtetransitie). We sluiten zeker niet uit dat we in een later stadium op één of meer van deze terreinen een kostbare inhaalslag zullen moeten maken en roepen het college dan ook op om deze zo snel mogelijk in kaart te brengen."
Alle vergaderingen en stukken zijn terug te kijken in het raadsinformatiesysteem: Gemeente Baarn (notubiz.nl)