Nieuwe financiële uitgangspunten

Het eerste onderwerp ging over het bepalen van nieuwe financiële uitgangspunten voor: 

  • het schrijven van de Perspectiefnota 2025 - te behandelen door de raad in juni; en 
  • de Meerjarenbegroting 2025 -2028 - te behandelen in oktober. 

De rijksoverheid heeft aangekondigd dat er vanaf 2026 fors gesneden gaat worden in de algemene uitkering aan de gemeenten. Bovendien gaat het geld ook op een andere manier verdeeld worden. Baarn hoort bij de groep gemeenten die het meest benadeeld zullen worden door deze maatregelen. Hoewel het door de val van het kabinet en met de huidige coalitiebesprekingen nog niet duidelijk is of deze plannen ongewijzigd zullen doorgaan. Het is toch belangrijk dat we ons alvast voorbereiden op lagere inkomsten vanuit het rijk. 

Onze fractievoorzitter Jeroen Bosman zei hierover:

"Het Rijk is nog steeds van plan om jaarlijks drie miljard te korten op de bijdragen aan de gemeenten. Het is goed dat het college daar op voorsorteert, want dat gaan we merken in Baarn. Minder inkomsten betekent minder ruimte in de begroting. En het is een politieke keuze hoe we dat gaan oplossen.

Voor GroenLinks staat voorop: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en dat willen we zo houden. We zullen niet accepteren dat inwoners die het al moeilijk hebben last gaan krijgen van minder geld van het Rijk. De kaasschaafmethode valt daarmee voor ons bij voorbaat af, want dan lijdt iedereen pijn.

We kunnen instemmen met het voorstel om bij het opstellen van de Perspectiefnota en de meerjarenbegroting het scenario ‘Gerichte keuzes’ te hanteren. Ofwel: kijk waar lucht in de begroting zit, waar het misschien een tandje minder kan en ook hoe je meer geld kunt binnenhalen.

Drie amendementen op het voorstel werden ingediend en aangenomen: 

  1. onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de inkomsten te verhogen;  
  2. begrotingstekorten alleen na toestemming van de raad dekken uit de algemene reserve; en 
  3. eventuele verhoging van de OZB goed onderbouwen en alleen gebruiken om essentiële voorzieningen in stand te houden. 

Het 1e en 3e amendement hebben we als GroenLinks gesteund. Het 2e vonden we overbodig omdat de raad altijd al toestemming moet geven als het college geld wil uitgeven op kosten van de algemene reserve.

Ziekenhuislocatie Molenweg

Het volgende agendapunt was een voorstel om € 375.000 ter beschikking te stellen om een overeenkomst te kunnen sluiten met alle erfgenamen van Johanna van IJsendijk. In ruil voor dit bedrag krijgt de gemeente de volledige beslissingsbevoegdheid over het Maarschalksbos dat toen onder voorwaarden door Johanna van IJsendijk aan de gemeente Baarn geschonken is.

Hierdoor kan het bestaande ziekenhuis verbouwd worden en een andere bestemming krijgen. Daarnaast ontstaat de mogelijkheid om een nieuwe polikliniek te bouwen op het terrein. Het voorstel werd unaniem aangenomen.

Motivatie van GroenLinks om voor te stemmen, verwoord door Jeroen:

De fractie van GroenLinks kan hier kort over zijn.

De plannen zorgen niet voor extra verstening. Het huidige bosje blijft in stand en het hertenkamp blijft behouden. Daar staat tegenover dat we een polikliniek houden en ouderen de mogelijkheid bieden om dichtbij zorg te gaan wonen. Dat kan ook zorgen voor doorstroming.

De huidige erfgenamen zien af van zeggenschap over de bestemming. Wat ons betreft heeft het college daarmee groen licht om verder te gaan met de voorbereidingen.

Moties over niet-geagendeerde onderwerpen

Aan het eind van de raadsvergadering werden drie moties behandeld die niet gaan over de onderwerpen die al op de agenda stonden.

In de 1e motie, werd het college opgeroepen om in overleg met de gemeenten De Bilt en Soest een plan te maken om de veiligheid voor fietsers op de Embranchementsweg te verbeteren. CDA samen met VVD, 50PLUS, CU en Lijst Schouten dienden deze motie in. De motie werd aangenomen met 10 stemmen vóór (CDA, VVD, 50PLUS, CU, Lijst Schouten) en 9 stemmen tegen (GroenLinks, D66, PvdA, VoorBaarn).

Woordvoerder Wim Genuit zei over de motie onder meer:

Deze motie verbaast ons; de indieners lijken niet helemaal op de hoogte van de status van de plannen rond de herinrichting van de Embranchementsweg. (…)

Mijn fractie weet niet beter dan dat er een ontwerp is gemaakt voor de herinrichting van de Embranchementsweg, dat klaarligt om uitgevoerd te gaan worden, nadat in een eerder stadium al geconcludeerd is dat de aanleg van vrijliggende fietspaden langs de Embranchementsweg niet haalbaar is. 

Graag zouden we dus van de wethouder horen of de eerdere conclusie over de onhaalbaarheid van vrijliggende fietspaden heroverwogen wordt, voordat we ons over deze motie uitspreken. Als deze conclusie namelijk nog steeds staat en er een alternatief plan klaarligt voor uitvoering, dan lijkt de motie ons overbodig.

De 2e motie ging over een verzoek aan het college om de mogelijkheid te onderzoeken voor de bouw van ‘flexwoningen’ op het terrein van het Bomencentrum. CU, D66, 50PLUS en Lijst Schouten dienden deze motie in. De motie werd aangenomen met 11 stemmen vóór (VVD, CDA, D66, 50PLUS, CU, Lijst Schouten) en 8 stemmen tegen (GroenLinks, VoorBaarn, PvdA). Woordvoerder Wim Genuit had eerder tijdens de voorbereidende debatvergadering al aangegeven waarom GroenLinks geen voorstander is van zo’n onderzoek.

Wim Genuit tijdens de debatsvergadering:

Laten we voorop stellen dat GroenLinks zeker voorstander is van flexibel, aanpasbaar bouwen en van het gebruik van herbruikbare bouwmaterialen met een lage CO2 footprint, zoals hout. Maar we zijn geen voorstander van een nader onderzoek van de locatie Bomencentrum en daarvoor hebben we de volgende argumenten:

1. Het terrein van het Bomencentrum ligt in een landschappelijk en ecologisch kwetsbaar overgangsgebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en  de Eemvallei. Het terrein grenst aan het gebied rond Kasteel Groeneveld dat deel uitmaakt van het Natuur Netwerk Nederland (NNN; voorheen ecologische hoofdstructuur genoemd). We hebben in de discussie over de ontwikkelingen rond Paleis Soestdijk steeds aangegeven dat we geen nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied willen toestaan voordat er een samenhangende omgevingsvisie ligt, waarin duidelijke keuzes gemaakt worden over enerzijds waar we ruimte zien voor nieuwe ontwikkelingen en anderzijds welke gebieden absoluut beschermd moeten worden tegen verdere aantasting. Dit geldt wat ons betreft ook voor het terrein van het Bomencentrum: zonder integrale omgevingsvisie geen nieuwe ontwikkelingen.

2. Dit terrein heeft ruimtelijk gezien geen enkele relatie met de bebouwde kom van Baarn. Veel woningzoekenden willen in Baarn wonen, maar wonen op dit terrein is niet zozeer wonen in Baarn, maar eerder wonen op een verlaten plek ergens tussen Baarn en Hilversum. Het bouwen van een woonwijk op zo'n plek schept onvermijdelijk een vraag naar winkels en andere voorzieningen, die op hun beurt weer zullen streven naar schaalvergroting voor een rendabele exploitatie.

3. Voor de bouw van een nieuwe woonwijk met flexwoningen zal hetzelfde soort infrastructuur nodig zijn als voor willekeurig elke andere nieuwe wijk: straten en ondergrondse leidingen voor elektriciteit, drinkwater en riool. Ons inziens is het een illusie om te denken dat die infrastructuur in een periode van 15 à 20 jaar kan worden afgeschreven, en de wijk daarna kostendekkend kan worden afgebroken en verplaatst. De bewoners zullen ook niet allemaal geherhuisvest kunnen worden als de wijk wordt opgedoekt. In de praktijk zal de woonwijk dus hoogstwaarschijnlijk permanent blijken te zijn.

In de laatste motie, ingediend door CU met VVD en 50PLUS, werd het college opgeroepen om binnen 2 weken een overzicht van alle lopende en geplande woningbouwprojecten te leveren. Wethouder Mark Veldhuizen gaf aan dat zo’n overzicht op korte termijn veel ambtelijke capaciteit zou kosten, die beter ingezet kan worden om lopende projecten te behandelen. Hij deed de toezegging dat het gevraagde overzicht in de eerste week van april, of uiterlijk in de tweede week van april, aan de raad zal worden toegestuurd. Een meerderheid van de raad nam genoegen met deze toezegging en de motie werd daarom verworpen.  

Terugkijken raadsvergaderingen

Benieuwd naar alle besproken onderwerpen in februari? Luister naar en/of bekijk de raadsvergaderingen via baarn.notubiz.nl.