Met de begroting presenteert het college hoe en waaraan de gemeente de komende vier jaar haar geld gaat uitgeven. Tijdens de Algemene Beschouwingen op 12 oktober gaven alle fracties al hun visie op wat de komende jaren extra aandacht nodig heeft. Onze fractievoorzitter Jeroen Bosman benadrukte toen in zijn verhaal het belang van optimistisch blijven tijdens alle crises, en luisteren naar inwoners.
Tijdens de Besluitraad op 19 oktober konden alle fracties de begroting bijstellen of aanvullen door het indienen van moties en amendementen. Met een motie roep je het college op om iets te doen of te onderzoeken. Met een amendement kun je een voorstel doen om een deel van de tekst van een beleidsstuk aan te passen, in dit geval de begroting . Meestal zit er tussen de Debatraad en de Besluitraad een (vrije) week, zodat je tijd hebt om af te stemmen met andere fracties over de moties en amendementen. Nu was dat helaas niet het geval en dat maakte de voorbereiding wat hectisch.
De fracties hadden totaal 15 moties en 2 amendementen over de begroting opgesteld. Een groot deel daarvan kwam pas binnen op de dag van de vergadering, en een enkele zelfs een uur voor de vergadering. Misschien kwam het door de korte voorbereidingstijd dat niet alle moties even goed uitgewerkt waren. Want bijna alle moties hadden goede plannen of intenties, maar vertelden niet waar we het geld vandaan zouden halen. Dat maakte het voor ons als fractie best lastig te besluiten waar we voor of tegen gingen stemmen.
Tijdens de vergadering was het een uitdaging om alles bij te houden per onderwerp, en steeds snel af te stemmen met onze eigen fractie en andere fracties. De vergadering duurde tot na middernacht. Toen ik eenmaal in bed lag om 01:00 uur voelde ik me moe maar voldaan, want we hebben veel mooie resultaten geboekt.
Dit vonden we van de begroting
Over het algemeen was GroenLinks tevreden met de begroting. Er ligt een sluitende meerjarige begroting die toch ruimte biedt voor nieuw beleid. In de begroting wordt werk gemaakt van het voornemen van de coalitie om onze inwoners meer te betrekken bij gemeentelijk beleid en de uitvoering daarvan. Dat is een compliment waard, zowel voor het college als de ambtenaren die eraan hebben gewerkt. We hebben dan ook voor de begroting gestemd.
Natuurlijk hadden we ook zorgen en wensen. Met stip op één: voorkomen dat onze inwoners in financiële problemen komen door de sterk stijgende energieprijzen.
Op korte termijn kunnen we mensen met weinig inkomen wat verlichting bieden door de toegang tot de gemeentelijke inkomensregeling te verruimen. Daarom waren we mede-indiener van de motie van de ChristenUnie om de minimaregelingen beschikbaar te stellen voor inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm (op dit moment is dat 120%). De motie werd aangenomen, helaas met de toelichting van wethouder Eijbaard (PvdA) dat voorlopig alleen het Declaratiefonds en de Kidskaart uitgebreid kunnen worden. Hopelijk blijkt later dat dit ook doorgetrokken kan worden naar de andere minimaregelingen.
GroenLinks wil daarnaast de dreigende energiearmoede bij de wortel aanpakken: we moeten veel minder afhankelijk worden van fossiele energie. Dat is goed voor het klimaat én de portemonnee. De gemeente kan het goede voorbeeld geven. Daarom waren we initiatiefnemer van een motie om het gemeentelijk vastgoed sneller te gaan verduurzamen. Door dit nu al te doen in plaats van over een paar jaar, profiteren we ook nog eens van de besparingen. Wethouder De Vries (GroenLinks) stond positief tegenover deze motie die ook werd aangenomen door de raad.
Daarnaast waren we mede-indiener van een motie van D66, om te onderzoeken of de gemeentewerf een overkapping met zonnepanelen kan krijgen. Deze motie werd ook aangenomen.
Om energiearmoede tegen te gaan waren we mede-indiener van een motie van de PvdA. Die riep op om een regeling te bedenken om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun koopwoning. De gemeente is al bezig met het inzetten van energiefixers bij 700 huishoudens met lagere inkomens. Energiefixers zijn professionals die kleine energiebesparende maatregelen bij huishoudens installeren en adviseren over energiebesparing. Maar het lijkt ons goed om te bekijken wat we nog meer kunnen doen voor andere groepen die niet zelf de middelen hebben om te verduurzamen. Ook deze motie werd aangenomen.
We stemden ook vóór bij de volgende moties:
- invoeren van een Fixi-app waar je als inwoner een melding kunt maken die de gemeente afhandelt;
- fietsparkeerplaatsen op het terrein van de ijsbaan;
- beschikbaar stellen van regentonnen (via een kortingsregeling);
- een gedenkplaatje en schaaktoernooi ter ere van Johan Hut; en
- versneld verduurzamen van de woningen van Eemland Wonen.
Wil je hier meer over weten? Je kunt de hele vergadering terugkijken via Notubiz.
We stemden onder meer tegen een motie van de VVD om te investeren in onderhoud aan theater De Speeldoos. Ook wij hebben het bestuur gesproken en snappen hun zorgen over het achterstallig onderhoud. Maar binnen enkele weken zijn de resultaten bekend van de onderzoeken naar het financiële plaatje van de vernieuwbouw. Dan is er meer duidelijkheid en kan het bestuur van De Speeldoos een gesprek met de wethouder aanvragen, die zich daar zeer bereid toe toont. We gaan er dan ook van uit dat er snel gehandeld wordt zodra de onderzoeken zijn afgerond, bijvoorbeeld als het gaat om de nodige verduurzamingsmaatregelen.
Ondersteuning voor Alltogether Festival
Tijdens het Vragenhalfuur aan het begin van de vergadering stelde ik wethouder Mark Veldhuizen (VoorBaarn) een aantal vragen over de noodkreet van Stichting Sandesh. Het Alltogether Festival dat Sandesh organiseert dreigt te moeten stoppen in de huidige vorm omdat de subsidie niet voldoende is. Dat zou enorm jammer zijn, want het festival is niet alleen heel leuk maar brengt mensen bij elkaar van veel verschillende achtergronden.
Ik vroeg de wethouder om samen met de stichting naar oplossingen te zoeken. Hij heeft toegezegd met Sandesh in gesprek te gaan. We houden in de gaten of dit inderdaad leidt tot een oplossing, zoals een extra financiële vergoeding, en zullen er anders op terugkomen. De wethouder heeft aangegeven binnenkort alle culturele organisaties te informeren over toekomstige ontwikkelingen in het cultuurbeleid.
Communicatie over drukte Lage Vuursche
Daarnaast diende ik namens GroenLinks een motie ‘vreemd aan de agenda’ in. Dat betekent een motie over een onderwerp dat niet op de agenda stond. De afgelopen weekenden moesten de toegangswegen naar Lage Vuursche door het drukke autoverkeer en foutparkeerders weer eens afgesloten worden. Dit probleem vraagt om een grondige aanpak in de Gebiedsvisie, maar in de tussentijd kan goede en tijdige communicatie hopelijk al wat drukte voorkomen. Daarom riepen we het college op om via de communicatiekanalen van de gemeente en toeristische kanalen (Vorstelijk Baarn) op tijd informatie te geven over de te verwachten drukte. Ze kunnen daarbij tips geven om drukte te voorkomen: bijvoorbeeld door de fiets te pakken of doordeweeks te komen Ook kunnen ze andere relevante organisaties en ondernemers vragen deze informatie te delen. De motie werd met meerderheid aangenomen.
Het CDA diende in het verlengde hiervan ook een motie in om de mogelijkheid van betaald parkeren bij natuurgebieden te onderzoeken, en in 2023 met een plan van aanpak te komen. Wethouder Eijbaard (PvdA) liet weten dat hierover al overleg is. Daarnaast wil het college dit onderdeel meenemen in een integraal plan, de Gebiedsvisie, in plaats van een apart plan te maken. GroenLinks vindt ook dat er een integraal plan moet komen voor het hele buitengebied. We hebben daar de afgelopen jaren regelmatig op aangestuurd omdat de regie ontbrak, waardoor steeds meer natuur een recreatiefunctie heeft gekregen. Wij wachten dus liever de Gebiedsvisie af, en horen hopelijk snel wanneer we die kunnen verwachten.
Bekijk ook het artikel dat RTV Utrecht hierover schreef.
Uitbreiding van de ambtseed
Als laatste punt op de agenda behandelden we een motie van Muhammed Korkmaz van VoorBaarn, die mij erg aan het hart gaat. In maart werden wij als raadsleden geïnstalleerd, waarbij we ook de belofte of eed moesten opzeggen. Het verbaasde mij dat er naast de belofte geen varianten mogelijk waren van de religieuze eed. Dit doet natuurlijk totaal geen recht aan de diverse samenleving waarin wij leven. We willen juist dat iedereen zich welkom voelt, en de volksvertegenwoordiging een betere afspiegeling van de maatschappij wordt.
Helaas is dit een landelijke beslissing die wij als gemeente niet kunnen aanpassen.
Gelukkig kunnen we het wél mogelijk maken voor ambtenaren bij onze gemeente. Daarom was ik heel blij met deze motie om de ambtseed uit breiden voor ambtenaren, en verschillende religieuze varianten mogelijk te maken. Om echt inclusief te zijn, moet je diversiteit vieren en erkennen. De motie werd unaniem aangenomen, een betekenisvol moment.
Nu hebben we gelukkig eerst een weekje herfstvakantie voor we doorgaan met de volgende raadscyclus. Heb je nog vragen aan mij of de andere leden van onze fractie? Of wil je een idee of zorg delen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.