In Baarn en Lage Vuursche zijn we omringd door prachtige bossen. Die natuur is niet alleen mooi, maar ook essentieel voor de leefbaarheid van onze aarde. Ons ecosysteem heeft veel soorten planten en dieren nodig om in balans te blijven. Natuur helpt tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende wateroverlast en extreme hitte. Natuur zorgt voor een betere luchtkwaliteit. De planten en dieren hebben geen stem, maar wij wel. En wij willen hun leefomgeving beschermen.

Dat betekent allereerst dat de gemeente een visie moet ontwikkelen op het buitengebied. Daarin moet worden bepaald welke gebieden waarvoor gebruikt mogen worden. We onderscheiden gebieden waar flora en fauna niet gestoord mogen worden, gebieden waar toerisme op beperkte schaal mag blijven en gebieden waar beperkte vernieuwing is toegestaan. Zo voorkomen we dat langzaamaan steeds meer ongestoorde natuur verdwijnt.

Daarnaast zorgen we ook op andere plekken voor behoud en versterking van het groen. We zorgen voor biodiversiteit in de bermen. Bij nieuwbouw moet groen zoveel mogelijk gespaard blijven. We zijn zeer terughoudend met het kappen van bomen. Ze geven schaduw en verkoeling en maken onze leefomgeving fijner. Ook pleiten we voor onderwijs over natuur voor ieder kind in Baarn. Als je begrijpt hoe de natuur werkt, zul je er vanzelf goed mee omgaan.

De grootschalige plannen voor Paleis Soestdijk vormen een te grote aantasting van de natuur. GroenLinks zal hier tegen blijven stemmen, zoals we ook de afgelopen raadsperiode gedaan hebben.

Meer weten? Lees hier ons verkiezingsprogramma.

Bekijk ook onze reactie op het ongegronde negatieve stemadvies van de Vereniging Vrij Polderland.