In 2017 besloot het Rijksvastgoedbedrijf om Landgoed Paleis Soestdijk, dat toen al ruim tien jaar leeg stond, te verkopen aan de Meijer-Bergman Erfgoedgroep onder de voorwaarde dat deze het achterstallige onderhoud op zich zou nemen. Om dit miljoenenproject te bekostigen diende zij een plan in om woningen te bouwen in het naastgelegen bos. Dit plan keurde het Rijksvastgoedbedrijf goed. Dat was dus part of the deal bij de verkoop van het paleis.
In 2019 werd dit plan voor het eerst besproken met de gemeenteraad van Baarn. Een plan met 100 villa’s in het bos naast het paleis. Een plan waar terecht veel kritiek op was. Het betreffende bos is een waardevol natuurgebied in het Natuurnetwerk Nederland met oude boskernen en bosgroeiplaatsen. De gemeenteraad heeft geen goedkeuring verleend aan deze plannen en de Meijer-Bergman Erfgoedgroep moest met een alternatief plan komen.
Wat volgde waren vele gesprekken tussen de Erfgoedgroep, de provincie Utrecht, het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Baarn. Opvallend is dat het Rijksvastgoedbedrijf geen enkele verantwoordelijkheid nam voor de ontstane impasse, waar zij zelf debet aan zijn. Door de jarenlange verwaarlozing van het nationaal monument door het rijk en de verkoop van het landgoed aan een commerciële partij zijn we in deze situatie beland. De enige partij die ervoor kan zorgen dat de natuur rondom Soestdijk onaangetast kan blijven is mijns inziens het Rijk. Deze handschoen hebben zij niet opgepakt. Aan de provincie en de gemeente Baarn de schone taak om de schade zoveel als mogelijk te beperken.
Na maanden van onderhandelen, lag er een nieuw, veel kleinschaliger plan voor de woningbouw in het bos. Woningbouw die de benodigde financiële middelen moet opleveren voor de restauratie van het paleis en de tuinen.