Woensdag 16 maart 2022. De dag die je wist dat zou komen. Het belooft een prachtige lentedag te worden. Alles werkt mee om het recht om te stemmen tot een feest te maken. Want dat is het. We mogen in vrijheid kiezen wie ons de komende vier jaar in Baarn gaan vertegenwoordigen. En dat maakt me in deze spannende tijden dankbaar.

Hoe de stemming uitpakt? Vanavond laat zullen we het weten. Kiest Baarn voor vier jaar meer van hetzelfde? Of voor verandering? Als het aan GroenLinks ligt, gaat er op deze zonnige dag een frisse wind waaien.

Het woord ‘gemeente’ lijkt op het woord ‘gemeenschap’. En dat is geen toeval. Beide woorden betekenen: dat wat we gemeen hebben. Op iets meer dan drieëndertig vierkante kilometer herbergt de gemeente Baarn een levende gemeenschap van mensen. Mensen die fijn willen wonen, hun leven zin willen geven, willen genieten van het moois wat Baarn te bieden heeft. Maar ook mensen die wachten op een woning, aan de kant staan, zorgen hebben over hun bestaan en de toestand van de aarde.

In de vele gesprekken die ik als raadslid en als lijsttrekker de afgelopen anderhalf jaar heb gevoerd met inwoners, ondernemers en organisaties hoorde ik veel te vaak dat ‘de gemeente’ niet goed luistert naar de ideeën en initiatieven - maar ook de grieven en frustraties - die in de gemeenschap leven. Of het nou terecht is of niet: dat is een zorgelijk beeld. De gemeente lijkt soms ver van de gemeenschap af te staan.

Het roer moet radicaal om. Want we staan voor grote uitdagingen. Veel mensen in Nederland - en zeker in Baarn - hebben het economisch gezien goed. Maar dat heeft zijn prijs gehad. Er is de laatste twintig, dertig jaar veel schade aangericht. Schade aan de aarde waarop wij wonen. Schade aan medemensen dichtbij en ver weg die het niet vanzelfsprekend redden. En schade aan de manier waarop we met elkaar omgaan. Wat ons betreft moet dat stoppen. En dat gaat niet lukken als we kiezen voor meer van hetzelfde. Dat vereist verandering.

Die verandering begint in de manier waarop onze gemeente kijkt naar onze gemeenschap. Wat GroenLinks betreft begint dat met vertrouwen. Vertrouwen dat de meeste mensen deugen en het goede willen. Vertrouwen dat je niet alles hoeft op te lossen via loketten en instanties, maar dat er allerlei denkers en doeners rondlopen die midden in de gemeenschap staan. Duurzaamheidsdrammers. Bomenbeschermers. Rommelruimers. Weggeefwinkeliers. Buurtbouwers. Toegankelijkheidstoetsers. Festivalfanaten. Vluchtelingenvoorvechters. Unieke mensen die samen een veelkleurige gemeenschap vormen. In Baarn, Lage Vuursche of Eembrugge. Jong of oud. Man, vrouw of iets daar tussenin. Met wortels in het dorp, in het Rifgebergte of ergens anders. Gezond, chronisch ziek, met beperkingen. Iedereen doet ertoe en iedereen is nodig om te bouwen aan de ontspannen, duurzame samenleving die ons voor ogen staat.

GroenLinks is er klaar voor. Met ambitieuze plannen en een geïnspireerd team. Een team voor verandering.

Geef ons vandaag je stem. Dan gaan wij aan het werk voor een gemeente waar iedereen wordt gehoord. Een gemeente die een gemeenschap is.